Târgovişte: Ovidiu Cârstina veghează muzeele din Dâmboviţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Ovidiu Cârstina veghează muzeele din Dâmboviţa
Târgovişte: Ovidiu Cârstina veghează muzeele din Dâmboviţa

Ovidiu Cârstina este directorul Complexului Muzeal “Curtea Domnească”. Descris de toţi colegii şi prietenii săi drept un om pasionat de munca sa, Ovidiu este implicat în tot ceea ce înseamnă cultură şi istorie în judeţul Dâmboviţa.

Pasiunea pentru istorie s-a dezvoltat, în cazul lui Ovidiu, încă din timpul şcolii. A decis, de unul singur, să urmeze facultatea de istorie arheologie de la Târgovişte iar de la primii paşi făcuţi în Univesitatea Valahia, viaţa i s-a schimbat.

Profesorii de la facultate i-au schimbat viaţa

Ovidiu Cârstina povesteşte despre anii facultăţii ca şi când ar fi fost ieri. Îşi aminteşte foarte bine toate deplasările făcute pentru a studia siturile arheologice de prin ţară, dar, cel mai bine îşi aduce aminte de profesorul Marin Cârciumaru, unul dintre cei care au făcut şi fac în continuare şcoala de arheologie din Târgovişte. “Profesorul Cârciumaru mi-a insuflat şi mai multă dragoste pentru arheologie şi, datorită domniei sale, am avut şi mai multă încredere pentru a apuca pe acest drum”, spune Ovidiu.

Încă din 1993, când a început să facă practică pe un şantier arheologic din Prahova, arheologia a devenit pentru Ovidiu Cârstina o meserie. “Din pasiune, arheologia a devenit o meserie, iar atunci când acestea se îmbină, rezultatul nu are cum să iasă mai jos decât foarte bun”, declară directorul Complexului Muzeal din Târgovişte.
 
În muzeu s-a angajat în 1997, imediat cum a terminat facultatea. Iniţial a fost repartizat la Curtea Domnească din Târgovişte unde, aproximativ doi ani, şi-a făcut ucenicia. “Am făcut doi ani de zile munca de ghidaj. Am fost ghid pentru grupurile de vizitatori de la Curtea Domnească şi m-am familiarizat cu munca într-o asemenea instituţie”, spune Ovidiu.

Şef peste colecţia de arheologie

A urmat apoi Muzeul de Istorie din Târgovişte. Aici a lucrat în cadrul colecţiei de arheologie a muzeului iar mai apoi i-a fost repartizată prin decizie întreaga colecţie arheologică a instituţiei. A avut în grijă peste 22.000 de bunuri. Din acel moment a început să lucreze la expoziţii şi a fost, pentru început, coorganizator împreună cu şefa muzeului din acea vreme, Doina Petrescu.

Director al muzeelor din Târgovişte

Director al complexului muzeal este de numai doi ani. Înainte de a deveni director, a ocupat funcţia de director adjunct timp de aproape şase ani de zile şi a înţeles pe deplin cum trebuie să funcţioneze instituţia de cultură din Târgovişte pentru ca acum să o poată conduce. “Sunt un director tânăr însă am acumulat experienţă ca şi director adjunct şi am avut şansa să lucrez cu un om care cunoştea foarte bine muzeul şi menirea instituţiei, fostul director, domnul profesor Bulei”, recunoaşte Ovidiu Cârstina.

A adus târgoviştea în Top 10

Nu toţi cei implicaţi în viaţa culturală a oraşului au privit bine numirea în funcţia de director a unui tânăr. “Sunt persoane care nu au văzut cu ochi buni ascensiunea mea dar sunt şi colegi, mai tineri, care mă sprijină în încercearea de a aduce instituţia la un real interes naţional”,spune Ovidiu.
Întrebat dacă mai există încă interes pentru cultură, directorul de doar 36 de ani răspunde afirmativ. “Există iar lucrul acesta îl vedem prin ceea ce realizăm ca şi produs cultural şi îl putem măsura prin numărul celor care trec pragul muzeelor noastre. De 3 ani, numărul vizitatorilor e în continuă creştere iar asta nu ne poate decât bucura. Dacă noi nu facem treabă bună, nu ar veni nici oamenii. Ne situăm în primele 10 muzee din ţară, din peste 550, ca număr de vizitatori”, spune directorul complexului.

Întrebări şi răspunsuri:

Cum se împacă familia cu arheologia?
Şi soţia mea lucrează în muzeu, e muzeograf. Înţelege meseria şi faptul că, de-a lungul verilor, sunt plecat perioade destul de lungi de acasă, pentru că ceea ce practic eu ca şi arheolog presupune muncă de teren, pentru că fac preistorie şi siturile sunt mult înafara localităţilor.

Care este cea mai mare realizare profesională până acum?
Cea mai mare realizare este că în curând voi deveni doctor în arheologie. În luna octombrie îmi voi susţine doctoratul în arheologie şi acesta este de fapt prezentarea sitului de la Lapoş, din judeţul Prahova, sit al paleoliticul superior.

Ce îi place:
Îmi place foarte mult să stau cu familia pentru că simt o linişte de care cu toţii cred că avem nevoie în anumite momente. Îmi plac oamenii care pot fi prieteni adevăraţi şi care nu au interese meschine şi fac ceea ce fac doar din prietenie. Îmi place tare mult filmul “Cucerirea Paradisului: 1492” cu Gerard Depardieu.

Ce nu îi place:
Nu-mi plac oamenii prefăcuţi, cei care încearcă să obţină lucruri fără a le câştiga prin muncă cinstită. Urăsc oamenii care scuipă pe stradă. Sunt deja prea mulţi cei care, în faţa ta, scuipă pe trotuar fără să le pese nicio clipă că gestul lor provoaca scârba celorlalţi trecători.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite