Târgovişte: Dacă vrei să te laşi de fumat primeşti doar sfaturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Dacă vrei să te laşi de fumat primeşti doar sfaturi
Târgovişte: Dacă vrei să te laşi de fumat primeşti doar sfaturi

Nu mai sunt bani pentru medicamentele gratuite destinate celor care vor să se lase de fumat. Programul naţional de prevenire si tratamentul consumului de tutun din Târgovişte a rămas fără medicamente de mai bine de două săptămâni.

Târgoviştenii care vor să se lase de fumat şi să beneficieze de tratament gratuit finanţat de stat mai au de aşteptat. De două săptămâni nu mai există niciun fel de medicament destinat fumătorilor, la Spitalul Municipal, unde se derulează Programul naţional de prevenire şi tratamentul consumului de tutun. 

„De două săptămâni nu mai avem niciun fel de medicament. Nu mai avem nici Ziban, folosit în ultimele trei luni, nici Champix şi nici plasturi cu nicotină. Motivul este finanţarea din ce în ce mai redusă“, a declarat medicul Elena Petraşcu, ce se ocupă de acest program la nivelul municipiului Târgovişte.

Medicamentele sunt destul de scumpe şi nu oricine îşi permite să dea in jur de 170 de lei pe o singură cutie de Champix sau 90 de lei pentru Ziban. Un tratament eficace durează în medie trei luni. Astfel că, în aşteptarea medicamentelor, doar voinţa vă poate ajuta ajuta să scăpaţi de acest viciu.

Tratament eficace pentru 38% din târgovişteni

Medicul Elena Petraşcu spune că programul s-a bucurat de un real succes în rândul fumătorilor. Dacă anul trecut în jur de 246 de dâmboviţeni au cerut sprijin prin intermediul acestui program, în acest an adresabilitatea a crescut cu 150%, astfel că 367 de persoane au beneficiat de consultaţii şi tratament gratuit până la această dată.

Aproape 40% dintre cei care au apelat la ajutorul medicilor au reuşit să se lase de fumat. Doctorul Petraşcu este mulţumită de rezultat, având în vedere că rata de reuşită în alte ţări care au implementat acest program este de doar 20%.

„Din totalul celor 613 pacienţi pe care i-am avut din iulie 2008 până acum, 38% s-au lăsat de fumat, 30% fumează mult mai puţin. Ceilalţi însă s-au pierdut pe drum, nu mai ştim nimic, n-au venit la consultaţii“, a precizat medicul.

Nu e imposibil să te laşi de fumat

Maria Georgescu a apelat la acest program pentru a renunţa la tutun. Ne-a declarat că tratamentul nu a fost uşor, că exista la orice pas tentaţia de a aprinde o ţigară, după ce fumase aproape zece ani. Trăgea, în medie, câte zece ţigări în fiecare zi.

A decis că vrea să aibă un copil şi că nu îl poate aduce pe lume riscând ca el să aibă probleme din cauza viciului ei. Motivaţia a fost una puternică, aşa că a reuşit, iar de un an se poate declara nefumătoare.

„Primele două luni sunt cele mai grele. Eu nu am luat în greutate pentru că am băut foarte multă apă, am mâncat sănătos şi am avut activitate intensă, aşa că nu este adevărat că te îngraşi după ce te laşi de ţigări. Acum mă simt excelent, am o energie incredibilă şi sfătuiesc pe toată lumea să renunţe la fumat“, spune Maria.

Ce riscă fumătorii

Elena Petraşcu spune că un fumător poate suferi boli cardiace sau pulmonare deosebit de grave. Ea a atrage atenţie că 9 din 10 persoane care au fost diagnosticate cu cancer pulmonar au fost fumători. În plus, nu este de neglijat nici faptul că tutunul afectează circulaţia periferică, cerebrală şi chiar oculară.

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite