DRAMATIC! “Aud noaptea cum face scârţ!” Casele din Brebu o iau la vale din cauza secetei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dramele locuitorilor din comuna dâmboviţeană se ţin lanţ. După ce în urmă cu doi ani au avut mult de suferit din cauza inundaţiilor, acum, seceta pare să fie principala problemă. Pentru că nu a mai fost stropit de mai bine de 8 luni, pământul s-a uscat peste măsură şi s-a fărâmiţat, nemaiputând susţine atâta greutate.





Alunecările de teren au început în urmă cu două săptămâni, spun oamenii. În fiecare zi se mişcă pământul şi nimeni nu poate face absolut nimic. “Mi-e frică când face scârţ, când pleacă pământul, pleacă cu totul şi se scârţâie tot ce e în casă. De când a fost seceta asta mare au început necazurile. Mi-au crăpat toţi pereţii. D-abia se mai ţine casa”, ne-a spus Steluţa Ceapă.

În multe locuri, pământul a luat-o la vale şi câte 10-12 metri. Comuna Runcu este o comună bogată, situată într-o zonă de munte, iar casele au la bază fundaţii puternice din beton şi ciment. Totul este degeaba atunci când pământul o ia la vale. Mulţi proprietari şi-au asigurat casele împotriva aluncărilor, iar acum aşteaptă ajutor de la firmele de asigurări.

“Am căutat şi căutăm mereu să îi ajutăm cu tot ce putem pe oameni să simtă cât mai puţin durerea acestor nenorociri care se abat”, a declarat Fane Burlăcescu, viceprimarul comunei Runcu.





Specialiştii spun că fenomenul este unul normal pentru zonele subcarpatice.

image
image
image
image

“În perioadele cu precipitaţii, argilele se umflă, îşi măresc spaţiile intergranulare. Forţele de frecare, de coeziune scad şi atunci se întâmplă un fenomen de instabilitate a terenului. Într-o perioadă climatică inversă, adică pe secetă, fenomenul este invers, de contracţie, astfel încât, materialul argilos fisurează, crapă, crăpăturile uneori sunt profunde, mai ales la aceste marne. La prima ploaie, lucrurile se pot accentua. Pe acele fisuri de care vorbeam adineaori, apa pătrunde foarte uşor, forţele de frecare în lungul fisurii se reduc foarte mult, iar forţele active, forţa tangenţială a gravitaţiei creşte foarte mult şi sigur că fenomenul se poate accentua şi alunecările nu numai că îşi continuă mişcarea, dar se pot extinde regresiv”, a declarat profesor conferenţiar doctor Alexandru Istrate, Facultatea de Ştiinţe Umaniste (Uiversitatea Valahia din Târgovişte), Specializarea Geografie.


image
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite