DISCUŢII: Aleşii târgovişteni caută soluţii ieftine pentru încălzire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a eliminat subvenţia pentru gigacalorie, Consiliul Local Târgovişte urmează să decidă cât din preţul de producţie va putea acoperi din resurse proprii. Locatarii din cele 6.000 de apartamente branşate la Termica SA riscă să-şi petreacă iarna în frig, dacă nu-şi montează centrale proprii sau de scară, fiindcă se previzionează dublarea costurilor.

Pornind de la realitatea că au existat târgovişteni care au plătit pentru încălzirea apartamentelor chiar şi 1.000 de lei într-o singură lună, iar Guvernul a anunţat că pentru iarna viitoare va elimina subvenţia la gigacalorie, ceea ce presupune alte creşteri de preţ, consiliera municipală Cornelia Paraschiv cere Primăriei Târgovişte, ba chiar şi Consiliului Judeţean Dâmboviţa, să vină în sprijinul cetăţenilor.

„Soluţia pe care eu o gândesc este destul de simplă şi la îndemână. Administraţia locală trebuie să intermedieze o discuţie între locatari, forurile de conducere ale asociaţiilor de proprietari şi distribuitorii de centrale termice şi să găsească o variantă pentru montarea unor centrale termice de scară, investiţie pe care oamenii să o achite în rate lunare, timp de doi-trei ani. Fără intervenţia băncilor, ci doar cu garanţia Primăriei şi a Consiliul Judeţean”, spune Cornelia Paraschiv.

Problemele Termica SA, tranşate săptămâna viitoare


Propunerea va fi prezentată în următoarea şedinţă de lucru a Consiliului Municipal Târgovişte. „De ce nu ar putea Primăria să garanteze şi pentru asociaţiile de proprietari, aşa cum a făcut-o pentru Termica SA? Se ştie că au fost emise bilete la ordin pentru a acoperi datoria acestei societăţi către Distrigaz, altfel nu se furniza agent termic în iarna trecută”, completează consiliera.

image

Primarul Gabriel Boriga împărtăşeşte ideea, însă nu crede că se poate realiza din vorbe. „Trebuie ca doamna consilier să prezinte un studiu de fezabilitate, cu indicatorii tehnico-economici, să vedem costurile, cine se înhamă la acest proiect şi apoi se va decide. Săptămâna viitoare, voi avea o consultare cu aleşii locali şi, printre altele, voi aborda şi problemele de la Termica SA”, afirmă edilul.

În Târgovişte, mai sunt racordate la reţeaua centralizată de încălzire aproximativ 6.000 de apartamente. Ceilalţi proprietari, până la 28.000, fie şi-au montat centrale termice proprii, fie se încălzesc cu sobe sau reşouri.

Ca preşedinte de asociaţie de proprietari, târgovişteanul Ion Stancu spune că o asemenea iniţiativă le-ar prinde bine locatarilor de la bloc. „Orice este în favoarea cetăţeanului e bun, mai ales că de la toamnă o să vină alt val de scumpiri peste noi”, crede Ion Stancu.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe targoviste@adevarul.ro!

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite