DEZOLANT: Gara Târgovişte ne face de râs (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De aproape un an de zile, responsabilii CFR scot apa din subsol cu furtunul, direct pe pavaj. Condiţiile oferite călătorilor sunt jalnice: o sală de aşteptare minusculă, anexă la un magazin alimentar de pe peron; o cişmea de apă potabilă ruginită şi nefuncţională şi un WC public care se închide la ora 20:00.

Principala poartă de intrare în municipiul Târgovişte pentru călătorii cu trenul, emblematică pentru oraş, Gara de Sud a fost lăsată de izbelişte în ultimii ani. Societatea Naţională de Călători nu a mai investit un leu pentru întreţinerea clădirii declarată monument istoric. Despre înfrumuseţare, nici nu poate fi vorba.

Sutele de pasageri care ajung zilnic în Gara de Sud, tineri sau mai vârstnici, sunt nemulţumiţi de condiţiile oferite. O sală de aşteptare anexă la un magazin de pe peron şi un WC public care se închide la ora 20:00. Cişmeaua de apă potabilă care a funcţionat neîntrerupt zeci de ani este acum doar piesă de decor... ruginită.

image

„Nu mai este ce-a fost cândva. Existau săli de aşteptare diferite pentru clasa întâi şi a doua, flori agăţate peste tot, curăţenie. Acum, dacă nu ai bani să-ţi iei un suc de la butic, mori de sete”, spune un navetist.

Şeful de gară nu are soluţii


De cum ajungi la Gara de Sud, te întâmpină un aşa-zis rond de flori, devenit între timp un maldăr de pământ. Primarul Gabriel Boriga declară că, în maximum două săptămâni, situaţia se va schimba, urmând să fie plantate flori.

10 metri mai spre peron, altă imagine dezolantă. Pe un furtun, de la subsolul gării, curge continuu apă. Direct pe pavaj.

image

„Se infiltrează apa nu se ştie de unde. Oraşul spune că nu e de la ei. Probabil pânza freatică a crescut... În fiecare zi, scoatem câte o cisternă de apă. Nu s-a găsit nicio soluţie, decât să demolăm beciul de jur împrejur şi să vedem de unde vine apa. Este o problemă pentru care deocamdată nu avem altă variantă. Dacă vom intra într-un program european de reabilitare a gărilor, poate vom rezolva şi cu apa din subsolul clădirii”, spune Marian Tămârjan, şeful Gării Târgovişte Sud.

image

Despre cişmeaua de apă potabilă, mai marele de la gară ne-a precizat că nu ştie când va fi pusă în funcţiune, deoarece sunt spărturi pe conductă şi, momentan, nu există bani pentru reparaţii. Aşa că, oamenii trebuie să se mulţumească doar cu indicatorul „Sursă de apă”, care tronează prins de un stâlp din apropiere.

Gară de film

La 23 decembrie 1883, intră în Gara Târgovişte primul tren dinspre Bucureşti. Eveniment deosebit, trăit cu emoţie de toţi târgoviştenii de la vremea respectivă. Clădirea construită din cărămidă roşie a fost declarată monument istoric. Nu de puţine ori, perimetrul Staţiei CFR Târgovişte a fost folosit pentru realizarea unor filme istorice, precum „Ecaterina Teodororiu” şi „Pe aici nu se trece”.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe targoviste@adevarul.ro!

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite