DESTIN Cornel Albuleţ a petrecut două treimi din viaţă la bibliotecă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărbatul de 61 de ani lucrează de aproape 39 de ani în cadrul Bibliotecii Judeţene „Ion Heliade Rădulescu” din Târgovişte. A venit în municipiu în 1973 şi a trecut prin toate etapele bibliotecii. Experienţa îl determină să afirme că această instituţie n-o să dispară nicioadată.

Pasiunea pentru citit l-a adus la Târgovişte pe Cornel Albuleţ, originar dintr-o comună dobrogeană, în anul 1973. “Atunci am terminat o postliceală de specialitate şi am găsit post la biblioteca raională, devenită municipală şi acum judeţeană, unde sunt şi în prezent”, îşi aminteşte bărbatul, actualmente bibliotecar la secţia Periodice. „Pasiunea pentru citit am descoperit-o de mult. În şcoala generală am beneficiat de un profesor foarte bun de limba şi literatura română care ne-a deschis orizontul lecturii. Nu existau prea multe cărţi nici atunci în mediul rural, unde am făcut şcoala generală. Cărţile copilăriei erau atunci din clasicii noştri: poveştile lui Creangă, momentele lui Caragiale”, povesteşte Cornel Albuleţ.

Copiii sunt cititorii lui preferaţi

A trecut prin toate etapele bibliotecii şi i-a trăit evoluţia. „Atunci când am sosit eu în oraş şi am fost cooptat în colectivul bibliotecii, funcţiona în prima construcţie specială pentru biblioteci după ’44. S-a dat în folosinţă în 1950. De-a lungul timpului biblioteca a căpătat locaţii diferite. Dezvoltarea oraşului, creşterea numărului de locuitori şi dezvoltarea platformei industriale a Târgoviştei a făcut ca şi biblioteca să cunoască o dezvoltare în timp”, explică pe scurt Cornel Albuleţ. A trecut prin toate secţiile bibliotecii şi consideră că aşa trebuie să facă orice bibliotecar pentru a înţelege cum funcţionează o astfel de instituţie. „La Periodice sunt de doi ani. Trecând prin toate, mi-ar fi plăcut, dar am stat o perioadă foarte scurtă, la secţia de copii. Copiii, în general, constituie o categorie aparte”, consideră bibiotecarul.

„Încă mai sunt oameni care citesc”

De altfel, el crede că reaţia bibliotecar-cititor este asemenea unei relaţii de familie. „Cititorul capătă încredere în tine în funcţie de modul în care-i prezinţi ceea ce ai. Este exact ca într-o familie, cum îţi creşti copilul aşa îl ai, ca sprijin şi mentor la rândul lui. Asta se face în timp”, spune bărbatul de 61 de ani, care se mândreşte cu fapul că a reuşit să atragă dâmboviţenii spre lectură. „Avem şi la ora actuală, din ce mai văd intrând prin sălile de lectură şi la secţia de împrumut, cititori pe care i-am prins la stadiul de elev, de copil. Acum sunt oameni cu familii, cu copii la rândul lor, pe care îi îndrumă către lectură. Încă mai sunt oameni care citesc. Poate mai puţin ca-n alţi ani, poate cu alte pretenţii, dar mai există interes pentru litera tipărită”, observă Cornel Albuleţ care crede că mijloacele electronice nu vor distruge cartea tipărită. „Cine e pasionat de litera scrisă se întoarce cu plăcere la foaia de hârtie. Există tot felul de modalităţi de stocare de text şi imagine, dar cartea mai are multe de spus”, este de părere bărbarul

La pensie se va retrage la ţară

După aproape 39 de ani ca bibliotecar, Cornel Albuleţ vorbeşte cu pasiune vie despre munca sa. „Ca oricare altă meserie, dacă n-o faci cu pasiune nu ai satisfacţia lucrului împlinit. În plus, universul pe care ţi-l deschide multitudinea de achiziţii, de carte, de periodice este fascinant. Păcat că timp să le parcurgi nu e suficient”, spune bibliotecarul, care are de asemenea regretul că nu a avut timp pentru cercetare în comeniu. Dar spune ca toate lucrurile trebuie făcute al timpul lor, aşa că ştie ce-şi doreşte să facă o dată cu încetarea activităţii la bibliotecă. „Sper să mă mut la ţară, la Ungureni de Corbii Mari, pentru că îmi place să gospodăresc şi unde am un atelier în care lucrez lemn. O să-mi văd de această pasiune”, spune Cornel Albuleţ.

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite