DECIZIE Producătorii vor avea prioritate în pieţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii târgovişteni au adoptat un nou regulament de organizare şi funcţionare a pieţelor, iar comercianţii au fost trecuţi pe locul al doilea. Aleşii au hotărât să vină în sprijinul celor care muncesc pământul, mizând pe faptul că în acest mod preţurile vor scădea, iar populaţia va avea de câştigat. Tarabele rămase libere vor putea fi închiriate de comercianţi.

Activitatea în pieţele târgoviştene se va desfăşura de la 1 august după un regulament clar, menit să pună capăt haosului care persistă de 20 de ani. Cea mai importantă prevedere vizează închirierea tarabelor cu prioritate producătorilor agricoli, comercianţii fiind trecuţi pe locul al doilea. De asemenea, s-a hotărât ca aprovizionarea să nu se mai facă alandala, după cum se trezeşte fiecare în parte, ci doar într-un interval orar bine stabilit, respectiv între 6.00 – 8.00 şi 17.00 – 20.00.

“Acest regulament era extrem de necesar pentru municipiul Târgovişte. Până acum, în pieţe a fost un haos total. Încercăm astăzi să normalizăm situaţia, să ştie fiecare ce îi este permis şi ce nu”, apreciază primarul Gabriel Boriga.

11 lei pe zi, o tarabă în Piaţa 1 Mai


La Târgovişte funcţionează cinci pieţe şi un târg săpătămânal. “Bătaie” se dă însă pe spaţiile de la “1 Mai”, cele mai scumpe, dar şi cele mai productive. O tarabă în acest complex agro-alimentar se închiriază cu 11 lei/zi, în condiţiile în care în celelalte unităţi administrate de Primărie preţurile variază între 2 lei – Piaţa Select şi 6 lei – Piaţa Bucegi.

image

“Aici vin de când mă ştiu. Ce să fac la «Select». Acolo nu sunt deloc cumpărători, fiindcă tot cartierul Micro VI este împânzit de tarabe cu legume şi zarzavaturi. Coboară omul şi ia ce-i trebuie de lângă bloc, nu mai vine la piaţă. Degeaba este dichisită”, spune tanti Caterina, o sârboaică de la Băleni. Iniţiativa administraţiei locale de a le da întâietate în pieţe i-a bucurat pe producători.

“În sfârşit, un lucru bun. Ştim şi noi o treabă. Sperăm ca, de acum înainte, să putem veni cu marfa fără să ne fie teamă că nu vom găsi locuri de închiriat. Aşa nu mai suntem forţaţi de împrejurări să vindem speculanţilor”, crede Ion, un producător de cartofi de la Lunguleţu. Târgoviştenii sunt convinşi că noul regulament de organizare şi funcţionare a activităţii în pieţe va face ca preţurile să scadă.

“Producătorul dă totdeauna mai ieftin, că el are interesul să vândă marfa repede şi să plece acasă, fiindcă are culturile pe câmp. Şi eu am avut cândva solar şi produceam roşii şi ştiu ce vorbesc”, concluzionează Stelica Olariu, 57 de ani.  În Piaţa 1 Mai există 190 de tarabe pentru legume; 40 pentru fructe şi 20 pentru cartofi. 

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe targoviste@adevarul.ro!

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite