Curtea Domnească sub stăpânirea maidanezilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vizitatorii Curţii Domneşti din Târgovişte sunt nemulţumiţi de existenţa câinilor din incinta complexului. Patrupezii sosesc din parcurile şi străzile din apropiere pentru a se desfăta cu resturile de mâncare ale muncitorilor.

Curtea Domnească reprezintă cel mai important obiectiv turistic al fostei capitale a Ţării Româneşti. Este cel mai bine păstrat ansamblu aulic medieval de pe teritoriul Romaniei şi a funcţionat cu intermitenţă timp de peste trei veacuri ca reşedinţă şi scaun domnesc.
Săptămânal sosesc zeci de turişti pentru a vizita Turnul Chindiei şi nu o dată s-a întâmplat să fie întâmpinaţi de patrupezi mai mult sau mai puţin prietenoşi.
“Am venit cu nepotul în vizită la Turnul Chindiei. Nu am mai fost aici de doi ani, deşi sunt târgoviştean. Am fost tare neplăcut surprins când am intrat în incinta Curţii Domneşti şi au pornit cinci câini spre noi lătrând. Este păcat pentru un turist care vine prima oară în vizită aici să fie întâmpinat astfel. Eu am trăit toată viaţa în oraş şi cunosc locurile astea, dar pentru un străin nu facem deloc o impresie bună”, a declarat Vasile Voicu, un târgoviştean de 63 de ani.

Câinele cel mai bun prieten din şantier
Câinii maidanezi au poposit în Curtea Domnească din cauza lucrărilor de consolidare care au început în 2008. Astfel, intrările mari sunt libere, iar resturile de mâncare lăsate de muncitori reprezintă o masă copioasă pentru patrupezii maidanezi. Directorul Complexului Muzeal regretă situaţia creată şi spune că va lua măsuri.
„În momentul de faţă, la Curtea Domnească este un şantier. Nu avem ce face deocamdată în această privinţă, sunt câini care vin din parcul din apropiere, la mâncarea lăsată de muncitori. Atunci când lucrările vor lua sfârşit vom avea grijă şi de acest aspect. Este neplăcut şi pentru mine să aud că există nemulţumiri în această privinţă, dar atâta timp cât lucrările se desfăşoară noi nu putem supraveghea orice câine care intră. Noi nu avem grijă de ei şi îi alungăm atunci când îi vedem ”, declară Ovidiu Cîrstina, directorul Complexului Muzeal „Curtea Domnească”.

               Asmuţire
Căruţele care trec prin zonă îi agită pe câinii adunaţi la Curtea Domnească

Din păcate, lucrările mai durează, iar târgoviştenii nemulţumiţi vor trebui să aştepte finalizarea reconsolidării pentru ca şantierul din incinta Curţii Domneşti să nu mai existe. “Locuiesc vizavi de Turnul Chindiei şi ştiu şi eu de existenţa acelor câini. Chiar dacă aceştia nu sunt răi, încep să latre mereu la căruţele ţiganilor de pe drum şi să sperie vizitatorii. Chiar acum o săptămână am văzut un caz, când o doamnă s-a întors din drum pentru că a speriat-o un câine. Nu ştiu dacă dumneaei s-a mai întors să viziteze Turnul Chindiei. Câini sunt peste tot şi apar de nicăieri, dar trebuie să se ia măsuri”, mărturiseşte Ion Pavel, un bărbat de 40 de ani.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite