Curtea Domnească din Târgovişte, o afacere profitabilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de turişti din toată ţara vin să viziteze Turnul Chindiei
Mii de turişti din toată ţara vin să viziteze Turnul Chindiei

Sute de elevi aşteaptă în fiecare zi să viziteze locul de unde, odinioară, Vlad Ţepeş conducea oştirea română. Mii de copii, însoţiţi de profesori, vin la Târgovişte din toate colţurile ţării şi rămân plăcut impresionaţi de ceea ce văd aici, mai ales că s-au pompat milioane de euro pentru reabilitarea Complexului Naţional Muzeal Curtea Domnească.

Complexul Naţional Muzeal Curtea Domnească a început, în sfârşit, să merite banii investiţi. Locul a fost inclus în programul de vizită al multor şcoli din ţară, iar porţile, care odinioară se deschideau doar pentru a primi oaspeţi de seamă, se deschid acum pentru mii de elevi şi profesori.

“Numărul de vizitatori a crescut semnificativ în ultmul an. Weekendul trecut, de exemplu, la Curtea Domnească, au fost peste 4.000 de vizitatori. Sper să fie o creştere constantă. Pe perioada verii, numărul vizitatorilor va scădea pentru că elevii vor intra în vacanţă, dar în cele trei luni tot vor veni elevii care sunt angrenaţi în excursii”, a declarat Ovidiu Cârstina, directorul Complexului Naţional Muzeal Curtea Domnească, din Târgovişte.



Nemţii şi spaniolii vor la Turnul Chindiei

O bună parte din profitul încasat din vizitarea Curţii Domneşti este contorizat în dreptul turiştilor străini. “Avem grupuri impresionante de străini care vin la noi în perioada iulie-august, în special germani şi spanioli pensionari. De asemenea, avem un parteneriat încheiat cu primăria Sectorului 2 din Bucureşti, care prevede că până în luna septembrie, vor fi aduşi, de două ori pe lună, câte 500 de copii, precum şi alte categorii de oameni din capitală. Am făcut treaba asta şi anul trecut. Colegii de la marketing s-au mişcat foarte bine aici la Târgovişte şi au creat tot felul de legături benefice”, a mai spus Ovidiu Cârstina.

150.000 de lei în câteva luni



Reprezentanţii Curţii Domneşti îşi freacă mâinile de bucurie şi văd cum pentru prima dată, în decurs de câţiva ani, turismul chiar prinde la Târgovişte. În ritmul acesta, investiţia de 3,5 milioane de euro, realizată din fonduri Phare 2005, dar şi de la Primărie şi Consiliu Judeţean, va fi amortizată în doar câţiva ani. Trăgând linie, doar în trei luni, în vistieria instituţiei au intrat peste 150.000 de lei. Banii sunt folosiţi pentru protecţia patrimoniului, pentru restaurare, consevare, precum şi pentru lucrări de intreţinere a spaţiilor muzeale şi a spaţiilor verzi.

Taxe pe filmare şi fotograiere


Turnul Chindiei, Celebrul obiectiv istoric, construit pe vremea domnitorului Vlad Ţepeş, a devenit de anul trecut marcă înregistrată a Complexului Naţional Muzeal Curtea Domnească. Turiştii trebuie să plătească 15 lei/oră/aparat foto obişnuit, 40 de lei/oră/cameră video neprofesională şi 750 de lei/oră/exterior clădiri. Pentru imortalizarea exponatelor din interior, este percepută o taxă de 1.500 de lei pentru fiecare oră de filmat.

image
No title
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite