Curăţenie în cimitirul central, cu gunoiul... sub preş

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Curăţenie în cimitirul central, cu gunoiul sub preş
Curăţenie în cimitirul central, cu gunoiul sub preş

Autorităţile au început să toaleteze arbuştii şi să taie ciulinii, însă mizeria a fost depozitată la marginea cimitirului.Mormintele vor mai pluti în apă cel puţin până la primăvară, când se preconizează să demareze lucrările de drenaj. Soluţia tehnică va fi dată de specialiştii de la Compania de Apă Târgovişte.

Semnalele trase de „Adevărul de Seară” cu privire la situaţia dezastruoasă din Cimitirul central din Târgovişte au fost receptate de autorităţile locale, însă doar parţial. S-a tăiat iarba, pe ici pe colea, prin locurile la vedere. Unele morminte au fost curăţate de mărăcinii care le asfixiau. S-au montat europubele şi cam atât.

Zeci de locuri de veci plutesc în continuare în apă şi sunt înconjurate de maldăre de gunoaie. Dănuţ Badea, directorul Direcţiei de Salubritate din cadrul Primăriei Târgovişte, care are în administrare şi cimitirele din oraş, ne-a declarat că balta din cimitir nu poate fi asanată mai devreme de primăvara anului viitor. Se caută momentan, împreună cu reprezentanţii Companiei de Apă, soluţiile tehnice pentru eliminarea apei care îneacă mormintele.

image

„Am solicitat Primăriei Târgovişte fonduri pentru această lucrare. Suntem convinşi că se vor aloca şi, la primăvară, ne apucăm de treabă”, spune Dănuţ Badea. Cât priveşte grămezile de gunoi, directorul de la Salubritate s-a mirat că le-am mai găsit acolo. „Mie mi-au comunicat că le-au luat de vineri. O să văd ce s-a întâmplat”, afirmă Badea.

Bombardat de americani în 1944

Inginerul pensionar Ion Necula cunoaşte în detaliu istoria cimitirului central. „A fost bombardat de americani, în 1944. Ţinta lor fusese gara, dar bombele au nimerit cimitirul. L-au făcut ciur. Au rămas în urmă cratere şi de 3-4 metri. Au stat neastupate cinci ani de zile”, rememorează acele clipe inginerul Ion Necula, veteran de război.

Cu timpul, cimitirul central a fost refăcut, însă era gata-gata să fie ras din ordinul lui Nicolae Ceauşescu. „Era octombrie 1987. Ceauşescu venea săptămânal la Târgovişte, la Oţelărie, fiindcă nu funcţionau unele instalaţii. A dispus să fie închis cimitirul, ca să se poată extinde Combinatul de Oţeluri Speciale. I-am scris două scrisori. L-am acuzat că este criminal. M-a anchetat Securitatea pentru curajul meu. Îmi aduc aminte că, în 1988, cineva a îngropat mortul pe ascuns acolo. A ieşit cu bătaie. La o lună de zile, a venit ordin de sus să se redeschidă cimitirul”, îşi aminteşte Ion Necula.

Curăţenie în cimitirul central, cu gunoiul sub preş

Bătrânul inginer spune că numai o reţea de canalizare în sistem de desecări ar elimina apa din cimitir. „Mă pun la dispoziţia autorităţilor, să le arăt cum trebuie executată. Trebuie un canal principal şi şanţuri secundare, cu evacuare spre staţia peco”, susţine Ion Necula.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite