Târgovişte: Seară de vis la Crizantema de Aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Seară de vis la Crizantema de Aur
Târgovişte: Seară de vis la Crizantema de Aur

Sala arhiplină şi în a treia seară de festival. Atmosfera anilor ’20 a încântat publicul prezent la Festivalul Romanţelor, mobilierul specific acelei epoci, şerbetul servit de cofetarii prezenţi, florile şi tablourile care au umplut holul mare al Casei Sindicatelor, fiind câteva dintre „mirodeniile” serii.

Festivalul „Crizantema de Aur” a strâns şi în a treia seară un public numeros, toate locurile din sală fiind ocupate. Pe lângă publicul prezent în sala de spectacole, mulţi tîrgovişteni au ales, ca loc de petrecere a serii, holul mare. Aici au putut admira aranjamentele florale şi expoziţiile de pictură şi s-au putut bucura de atmosfera anilor ’20 prin forfota creată de tineri îmbrăcaţi în costume specifice acelei perioade.

image



„Nu am fost încă în sală, dar este un real spectacol chiar aici. Sunt nişte fete foarte frumoase, nu mă mai satur, mi-e şi ruşine să mă uit la ele, arată excepţional în aceste costume”, spune Adrian Mateescu, 22 de ani, din Târgovişte.

Decorurile au încântat publicul

„Este fascinant. Nu credeam că o clădire comunistă poate arăta şi frumos, decorurile sunt foarte inspirate şi de bun gust, creează o atmosferă caldă, organizatorii au avut o idee genială”, ne-a spus Florin, unul dintre tinerii care se pregăteau pentru recitalul de jazz susţinut de formaţia Electric 4given de la ora 22,30.

Stela şi Arşinel au fost marea atracţie a serii

Cei doi mari artişti nu au stat deloc locului înaintea spectacolului. Alexandru Arşinel a stat în culise preţ de câteva clipe de reculegere, fredona romanţa care răzbătea de pe scenă. După acest moment s-a îndreptat către reporterul Adevărul de Seară şi a început să zâmbească. A început să ne spună că a venit direct de la Sinaia. „Am plecat de dimineaţă să plantez nişte bulbi de lalea din Olanda, am o căsuţă la Sinaia. Am ajuns acolo şi erau 10 centimetri de zăpadă, ce să mai fac, aşa că am venit aici”, a glumit Arşinel.

L-am întrebat dacă are emoţii iar răspunsul a venit foarte prompt. „Dacă ai emoţii ca actor, mai bine stai acasă. Oamenii ăştia vin să te vadă, plătesc pentru tine iar tu trebuie să-i răsplăteşti încă de la primul pas pe scenă. Nu am emoţii, îi iubesc şi întotdeauna i-am considerat ca fiind prietenii mei”, zâmbeşte maestrul.

Am stat de vorbă şi cu doamna Stela Popescu în timp ce se pregătea să urce pe scenă şi am rugat-o să ne descrie pe scurt ce înseamnă romanţa, cântecul vechi. „Este un lucru minunat, să asculţi muzica aceasta frumoasă, să simţi vibrarea publicului, este o muzică în care versurile au un rol foarte important. Mai nou mi se zice că sunt versuri multe şi că publicul nu le ţine minte. Vă spun eu că publicul fredonează odată cu tine, publicul de romanţe este un public minunat”, a declarat pentru Adevărul de Seară, Stela Popescu.

„Nici nu am apucat să văd oraşul acum, am venit într-o fugă, am venit pentru publicul acesta minunat de la Târgovişte care de fiecare dată ne-a primit cu atâta căldură”, a adăugat Stela. Artista nu a vrut să urce de pe scenă, a intrat direct în sală, printre oameni, şi a început să le vorbească. Nu i-au trebuit decât cinci secunde pentru a smulge primele aplauze din partea celor prezenţi.

Momentele marca „Stela şi Arşinel” au fost completate de un recital susţinut de Nelu Ploieşteanu, care a ales câteva piese vechi pentru a întregi atmosfera în care s-a desfăşurat întreaga seară.

Doi târgovişteni printre finaliştii de la Crizantema de Aur 2009

Astăzi, la ora 11,00, au fost anunţaţi finaliştii care vor cânta la Gala Laureaţilor:

CREAŢIE:
Ionel Bratu Voicescu - "Doi vor fi" - interpretează Mariana Luca
Grigore Leoveanu - "Romanţa de odinioară" - interpretează Gabriela Boţan
Ion Cristinoiu - "Să ne-amintim de ziua asta" - interpretează Corina Chiriac
Titel Popovici - "Îmi pare rău" - interpretează Silvia Goncear

INTERPRETARE:
Ştefan Cristian Ioniţă - Târgovişte
Elena Dincă - Târgovişte
Magdalena Suciu
Roşculeţ Ludmila
Simona Boboia
Clara Marinescu
Tatiana Straistă Burlac
Nina Cuciuc
Ionuţ Daniel Pop
Viorica Stancu

Programul din această seară:

Ultima zi a festivalului va începe la ora 17,00 cu acordarea premiilor de excelenţă "Ionel Fernic", amintiri despre festival ci Constantin Florescu şi de o lansare de carte a lui Paulo Coelho, prezentată de Dana Săvuică.
Gala Laureaţilor va începe la ora ora 19,00, după care spectacolul va continua cu un concert de canţonete susţinute de formaţii din Portugalia, Franţa şi Italia.
Seara va fi încheiată cu un recital de jazz, susţinut de Platonic Band şi Nicu Patoi.


Impresii despre Târgovişte şi festival:


Stela Popescu:
„Asculţi muzica din zilele noastre, ţaca-paca, două versuri şi spun că fac muzică. Ei bine, nu este, şi alea două versuri nici măcar nu sunt cântate, sunt înregistrate. Nici nu ai cum să compari o interpretare a Mirabelei Dauer, care îţi face pielea ca de găină, cu vreo piesă din noul val. Nu ai cum să compari aşa ceva, muzica uşoară veche este o muzică de suflet, iar Târgoviştea în acest moment este capitala muzicii de suflet.”

image



Alexandru Arşinel:
„Publicul de la Târgovişte are 40 de ani de romanţe în spate, este publicul cel mai educat pentru astfel de spectacole. Nu este uşor pentru publicul de romanţe, nu oricine poate urmări un astfel de festival. Sunt poveşti pe care le urmăreşti cu atenţie, sunt nişte versuri minunate, puse pe o muzică din ce în ce mai rară.”

image



Nelu Ploieşteanu:
„Aveţi un oraş foarte frumos, vin mereu la Târgovişte pentru că am foarte mulţi prieteni în zonă. De fiecare dată găsesc câte ceva schimbat în bine, îmi place că a devenit un oraş curat, cu mult mai curat decât Bucureştiul.”

image
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite