Criză de medicamente pentru hepatită cronică şi cancer

0
Publicat:
Ultima actualizare:
No title
No title

Cu toate că fondurile  pentru tratamentele bolnavilor de cancer au fost achitate până inclusiv pe luna septembrie a anului 2009, din farmaciile dâmboviţene lipsesc cu desăvârşire câteva tipuri de medicamente necesare celor care suferă de această boală. 

“Adevărul este că avem mari datorii încă, deşi CAS a plătit o parte către furnizori. Sperăm ca situaţia lipsei medicamentelor pentru cancer să se remedieze, ca să ne putem aproviziona”, a declarat pentru “Adevărul de Seară”, Carmen Bâte, preşedinta Colegiului Farmaciştilor.

Nevoiţi să-şi întrerupă tratamentele

În timp ce personalul medical este optimist în rezolvarea situaţiei, mulţi dintre cei aproape 2.000 de dâmboviţeni care suferă de cancer sunt nevoiţi să îşi întrerupă tratamentele. Este şi cazul Loredanei, o târgovişteancă de 48 de ani, care a fost nevoită să renunţe la o parte dintre pastilele necesare. “Când am aflat că sunt bolnavă de cancer a fost aproape un şoc. Multă vreme nu am vrut să cred, dar m-am resemnat până la urmă. Pe reţetă medicii mi-au prescris mai multe medicamente, printre care şi Herceptin. Pentru că nu l-am mai găsit în farmacii, am intrerupt tratamentul. Nu pot lua altceva în loc, pentru că nu există înlocuitor, nu-mi rămâne decât să aştept”, a spus Loredana.

Cine e de vină?

Deşi mare parte din datoriile către furnizorii de medicamente au fost deja achitate, se pare că lipsa unor medicamente pentru tratarea cancerului se datorează în primul rând producătorului. “Unicul producător şi importator din România, Hoffman la Roche, momentan nu mai produce acest medicament, din motive neştiute de noi. Sperăm că situaţia se va schimba în bine”, a adăugat preşedinta Colegiului Farmaciştilor din Dâmboviţa.

Fără leac şi pentru hepatici

Nu doar cei care suferă de cancer sunt puşi în situaţia de a întrerupe tratamentele, ci şi dâmboviţenii care suferă de hepatită cronică. “Medicamentul necesar tratării, Pegasis, nu se mai găseşte pe piaţă, însă personalul medical spune că situaţia în cazul acesta este posibil să se remedieze în următoarele zile”, a declarat dr. Daniela Marin, din cadrul CAS Dâmboviţa.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite