Criză acută de medici la Spitalul pentru Bolnavi Psihic Gura Ocniţei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul acesta s-au vacantat 7 posturi din cele 12 cât cuprinde organigrama unităţii medicale.Conducerea spitalului a iniţiat demersuri în vederea organizării unui concurs pentru angajarea de medici specialişti psihiatri.

Spitalul pentru Bolnavi Psihic Gura Ocniţei, una dintre cele mai moderne instituţii de profil din România, duce lipsă de medici. Asta, în condiţiile în care, după cum ne declară dr. Mariana Săvulescu, directorul unităţii, numărul bolnavilor psihici a crescut. La Ochiuri, ar mai fi nevoie de 7 medici specialişti psihiatri. Posturile s-au vacantat anul acesta, prin transfer şi ieşire la pensie. „Am făcut demersuri către Consiliul Judeţean ca să organizăm concurs pentru a angaja. Aştept rezultatul. Am o rezidentă ultimul an care doreşte să vină şi să se stabilească aici cu familia”, afirmă dr. Mariana Săvulescu. În momentul de faţă, în Spitalul pentru Bolnavi Psihic Gura Ocniţei primesc îngrijire de specialitate 267 de persoane.

Medicii nu pot fi supliniţi doar prin terapii complexe
Directoarea Săvulescu este sufletul spitalului. Lucrează aici de o viaţă. Fără serviciile sale, activitatea medicală s-ar fi blocat. „Fac psihiatrie de 25 de ani. În plus, am licenţă de psihoterapeut şi psiholog. Am aşadar şi calitatea, şi legalitatea, şi priceperea să fac. Adică, să ajut când lipseşte un medic”, spune dr. Mariana Săvulescu. În Spitalul pentru Bolnavi Psihic Gura Ocniţei sunt internaţi pacienţi din toată ţara. Sunt oameni care reprezintă toate categoriile sociale: de la muncitori până la avocaţi, profesori şi chiar medici. Terapiile care se practică sunt unice la nivel naţional. Suferinzii sunt cooptaţi fie în ateliere de creaţie literară şi plastică, fie sunt iniţiaţi în diferite meşteşuguri. Există la Ochiuri chiar şi o echipă de teatru. Toate metodele folosite în sprijinul bolnavilor nu-i pot înlocui însă pe medicii specialişti. „Sunt bolnavi cu patologie acută şi cronică din toată ţara. Tot ce există într-un spital de psihiatrie există şi la Gura Ocniţei. Diferenţa este că noi avem medicamente, avem terapii diverse, dar nu avem medici. În alte părţi, nu există medici, dar nu există nici medicamente. Noi stăm aşadar cumva mai bine”, spune dr. Săvulescu.
Florin Popescu, preşedintele Consiliului Judeţean, instituţie publică în subordinea căreia se află de la 1 iulie şi Spitalul pentru Bolnavi Psihic Gura Ocniţei, a precizat că intenţionează să facă investiţii majore în unităţile spitaliceşti. „Vom accesa fonduri europene şi guvernamentale. De asemenea, vom încheia parteneriate public-private, astfel încât să dezvoltăm sistemul sanitar”, afirmă Florin Popescu.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite