Târgovişte: Criza financiară atinge şi tehnicienii dentari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Criza financiară atinge şi tehnicienii dentari
Târgovişte: Criza financiară atinge şi tehnicienii dentari

În condiţiile în care, cabinetele de tehnică dentară nu pot mări preţurile lucrărilor iar materialele necesare s-au scumpit de aproape patru ori, tehnicienii dentari sunt nevoiţi să strângă rândurile, salvarea acestora venind din efectuarea unor lucrări mai complexe, care necesită investiţii în aparatură. Preţul unei lucrări de tehnică dentară a rămas la nivelul lui 2008.

Sfârşitul anului trecut a fost unul dezastruos pentru tehnicienii dentari. Începând cu septembrie 2008 numărul celor care au solicitat servicii de protezare dentară a fost în cădere liberă. În mod obişnuit, în luna decembrie, tehnicienii dentari nu mai aveau timp fizic să onoreze toate comenzile, vacanţa celor veniţi din străinătate aducând cu ea un număr foarte mare de clienţi.

Târgoviştenii, atât cei din ţară cât şi cei care muncesc peste hotare au decis că e mult mai prudent să amâne rezolvarea problemelor de sănătate dentară şi să păstreze banii pentru vremurile grele care se anunţau. Abia în aprilie 2009 situaţia a început să se amelioreze, fără să ajungă însă la nivelul aceleiaşi perioade a anului trecut.

Pacienţii preferă lucrările mai scumpe

Deşi mai puţini ca număr, cei care apelează la serviciile laboratoarelor de tehnică dentară preferă lucrările de o calitate superioară, pentru care sunt dispuşi să scoată din buzunar sume de două chiar trei ori mai mari. „În ultima vreme am comenzi mai puţine, însă am observat o mai mare atenţie pentru lucrările mai scumpe, majoritatea pacienţilor preferă elemente de porţelan care sunt mai scumpe”, ne-a declarat Loredana Popescu, tehnician dentar Loradent.

În ultima vreme, pacienţii, ştiu exact ce vor. „Sunt mult mai informaţi, dacă până acum veneau şi ne întrebau ce ar trebui făcut, acum vin la noi şi cer un anumit tip de lucrare. Sunt mult mai atenţi cu sănătatea lor”, ne spune Spirea Popescu, tehnician dentar.

image



Perspectivele nu sunt îmbucurătoare

Creşterea preţului euro a dat o grea lovitură acestei afaceri, până nu demult prospere. Costul materialelor necesare a crescut şi el având în vedere că ele se vând în moneda europeană la cursul zilei. „Suntem într-o poziţie ingrată, materialele sunt tot mai scumpe, iar noi nu putem să urcăm preţurile în condiţiile în care pe piaţă sunt din ce în ce mai puţini bani”, declară Spirea Popescu, tehnician dentar.

Pe lângă creşterea preţului la materiale, a crescut şi preţul eventualelor aparate pentru modernizarea laboratoarelor, lucru indispensabil în acest domeniu dinamic. „Toate materialele s-au scumpit odată cu euro, iar noi nu am putut creşte preţurile lucrărilor fiindcă asta ar fi însemnat să ramanem fără clienţi. Laboratorul nostru a rămas la preţurile din 2008. Nu am cum să mă gândesc la modernizare în viitorul apropiat”, adaugă Loredana, proprietar laborator tehnică dentară.

Salvarea poate veni din „turismul dentar”

Începând cu luna iunie au început să sosească şi în Târgovişte străini interesaţi de lucrările de bună calitate şi mult mai ieftine decât în ţările lor de origine. „Europenii, în special, vin pentru că din banii cu care şi-ar face o lucrare în Italia, de exemplu, în România îşi fac şi lucrarea şi de restul de bani îşi fac şi o vacanţă. La noi lucrările sunt de trei până la de zece ori mai ieftine decât în Europa Occidentală”, adaugă Loredana Popescu.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite