Criterii noi la ajutoarele pentru încălzire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În sezonul rece 2009-2010, au beneficiat de subvenţie din partea statului aproape 100.000 de dâmboviţeni. Ajutoarele se plătesc pentru perioada 1 noiembrie - 31 martie, iar cererile urmează a se primi începând cu luna octombrie.

Guvernul a adoptat o serie de reglementări care limitează accesul către sumele acordate de stat pentru a veni în sprijinul familiilor şi persoanelor singure pe care nu le dau banii afară din case. Cei care solicită ajutor pentru încălzirea locuinţei trebuie să completeze o listă cu bunurile şi mijloacele deţinute în proprietate, document care va fi ulterior verificat, prin sondaj. Responsabilitatea aparţine primarilor şi angajaţilor de la serviciul de asistenţă socială. De reţinut că trebuie verificate 3% din dosare, în cazul localităţilor cu peste 100.000 de locuitori şi 8%, în cazul celor cu până la 100.000 de locuitori.

Ai două case, adio ajutor de încălzire

Cuantumul ajutorului pentru încălzirea locuinţei va fi diferenţiat în funcţie de venitul solicitantului. Se încadrează să primească subvenţie de la stat toţi cei care nu au un venit care să depăşească 615 lei. Apar însă şi câteva condiţii suplimentare. Spre exemplu, nu vor mai beneficia de sprijin cei care deţin în proprietate mijloace de transport a căror capacitate cilindrică depăşeşte 1600 cmc. Totodată, vor fi scoase de la plată persoanele care, pe lângă imobilul în care locuiesc, deţin o a doua casă. “Mi se pare absurd să pierd acest sprijin pentru faptul că am moştenit pe undeva vreo căsuţă bătrânească. Ce, eu trăiesc din alea patru ziduri? Eu am nevoie de bani ca să încălzesc apartamentul”, s-a revoltat Sabin Mănescu, din Târgovişte.

5000 de lei amendă pentru declaraţie neconformă cu realitatea

În cazul în care s-a depus o declaraţie neconformă cu realitatea privind bunurile aflate în proprietate pentru a se primi ajutor de încălzire, persoanele în cauză vor fi sancţionate cu amendă de până la 5.000 de lei.
Bogdan Iancu, directorul Direcţiei pentru Prestaţii Sociale Dâmboviţa, ne-a informat că oficial nu au primit textul schimbărilor legislative. “Ministerul ne-a transmis adresă că urmează să se modifice actul normativ. După publicarea în Monitorul Oficial, vom proceda în consecinţă”, spune Bogdan Iancu. Subvenţiile pentru căldură se acordă pentru perioada 1 noiembrie - 31 martie, iar cererile se vor primi începând cu 1 octombrie. În iarna 2009-2010, în Dâmboviţa s-au înregistrat şi plătit 76.000 de dosare de ajutor pentru încălzirea locuinţei cu lemne, 18.000, în cazul utilizării gazelor naturale şi 2000 pentru încălzirea în sistem centralizat.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite