Cristina Iordache, elevă la filologie, premiată pentru o pagină web

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elena Cristina Iordache este pasionată de comunicare, drept pentru care a ales profilul uman, la Liceul „Ion Heliade Rădulescu” din Târgovişte. „Am ales profilul filologie la liceu, pentru că îmi plac limba română şi limbile străine, în special engleza. Îmi place să citesc şi din literatura română şi din literatura străină. Pasiunea pentru lectură mi-am descoperit-o vara trecută, când am avut de citit mai multe cărţi pentru şcoală. Dar am fost mereu înclinată spre profilul uman, chiar din generală. Nu-mi place profilul real”, mărturiseşte Cristina.

„Eu vorbesc mai tare şi acesta a fost un avantaj”
Cu toate acestea se descurcă bine la informatică. „Am calculator de când eram mică”, explică tânăra. Astfel că nu i-a fost greu să participe la un concurs de pagini web. Ba mai mult, calităţile ei oratorice au însemnat atuul care a ajutat-o să câştige faza naţională a competiţiei. „Am obţinut în luna aprilie premiul I la Concursul Naţional «Made for Europe» 2010, un concurs de proiecte europene, ce a presupus un parteneriat cu alte şcoli de pe continent. Eu am lucrat la o pagină web, www.jesatire.com, alături de tineri de la două colegii din Europa, din Spania şi din Franţa. Proiectul s-a numit: «Civilizaţia europeană, rezultat al moştenirii culturale, arhitecturale şi populare». A trebuit să prezint proiectul nostru şi am avut ca timp limită cinci minute. Îmi pregătisem discursul înainte, la fel ca toţi participanţii. Numai că ceilalţi au vorbit încet. Eu vorbesc mai tare, de felul meu şi acesta a fost un avantaj. În plus, m-am încadrat în timpul dat, iar alţii au fost întrerupţi de juriu”, povesteşte liceanca.

Se înţelege foarte bine cu familia
Concursul a avut loc la Bacău, în luna aprilie. A fost o experienţă din care Cristina a câştigat pe toate planurile. „Am stat patru zile la Bacău, între 15 şi 18 aprilie. Am fost cazată la internatul Liceului «Vasile Alecsandri». M-am împrietenit cu câţiva participanţi, cu care încă păstrez legătura. Am vizitat şi oraşul. A fost foarte frumos”, spune Cristina. Cât priveşte concursul în sine, emoţiile au fost nelipsite. Tânăra nu le-a afişat şi chiar a reuşit să pună în încurcătură membrii juriului. „Am avut emoţii, dar le-am stăpânit. Tremuram, dar nu se vedea. Un membru al juriului a întrebat dacă nu cumva sunt profesoară”, îşi aminteşte adolescenta. Premiul câştigat la Bacău a fost cea mai importantă diplomă pe care a primit-o. „Am mai participat la concursuri şcolare şi olimpiade, dar nici unul de amploarea acestuia”, consideră Cristina. De aceea, spune ea, familia a fost foarte entuziasmată pentru rezultatul obţinut. „Au fost foarte bucuroşi. Ei mă suţin mereu. Mă înţeleg foarte bine şi cu sora mea mai mică. Este clasa a V-a şi învaţă tot în oraş. Familia este foarte importantă pentru mine. Discut orice cu ai mei”, mărturiseşte tânăra.

Întrebări şi răspunsuri:

Către ce profesie te-ai orientat?
Vreau să urmez Facultatea de Jurnalism, pentru că vreau să lucrez în presă. Cred că se potriveşte cu ceea ce îmi place să fac. Mie îmi place să comunic, să relaţionez cu oamenii. Dar când eram mică îmi doream să devin stewardesă. Asta pentru că îmi imaginam că aşa pot să văd lumea.

Ai ceva să-ţi reproşezi?
Sunt o persoană sociabilă, serioasă, stabilă şi totuşi emotivă. Numai că uneori sunt rea. Eu nu fac nimic pentru ceilalţi decât dacă am şi eu un interes. Îi apreciez pe cei care nu sunt ca mine din acest punct de vedere.

Ce planuri ai pentru această vară?
M-am înscris la cursurile pe care le vor ţine nişte profesori americani, la  Şcoala Coresi, unde am învăţat în generală. Aşteptam de mult o asemenea oportunitate, ca să-mi pun la încercare abilităţile de comunicare în limba engleză.

Ce-i place?

„Îmi place să călătoresc şi îmi doresc să ajung în Statele Unite ale Americii, în Grecia, în Franţa şi în Anglia. Îmi place să ascult muzică şi să desenez, în special portrete”, dezvăluie Cristina.

Ce nu-i place?
„Nu-mi plac manelele şi nu înţeleg cum unii pot să asculte acest gen de muzică. Nu-mi plac oamenii care nu au un scop în viaţă şi nu se gândesc la viitor”, spune adolescenta.

Profil:
Născută: 14 noiembrie 1993
Localitate: Târgovişte
Domiciliu: comuna Dragomireşti
Studii: clasa a X-a, Liceul „Ion Heliade Rădulescu” Târgovişte
Familie: o soră mai mică

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite