Cristian Gabriel Groman - pianist, electromecanic, muncitor necalificat şi întotdeauna poet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Târgovişteanul de 34 de ani se numără printre autorii propuşi la premiile Uniunii Scriitorilor din România pe 2011. A fost nevoit să plece din ţară, dar sufletul i-a rămas în România, la familie şi prieteni. Din Anglia, comunică prin poezie cu românii de pretutindeni.

„Poezia este a tuturora, în toți oamenii există poezie, iar poetul este muncitorul, traducătorul umil al sentimentelor tuturora în aceste cărți tipărite” , credea Nichita Stănescu. Acesta este unul din citatele favorite ale lui Cristian Gabriel Groman, poet târgoviştean care se numără printre nominalizaţii premiilor Uniunii Scriitorilor din România (USR) pe 2011.

“Nu scriu versuri, ci îmi aștern gândurile pe hârtie”

Nominalizarea făcută din partea editurii Singur pentru volumul “Gânduri”, la premiile USR, spune că îl onorează şi îl obligă în acelaşi timp. “Această nominalizare mă onorează, ca de altfel și participarea volumului meu "Gânduri" în proiectul "Întoarcerea poetului risipitor". Le mulțumesc din suflet pentru acestea domnului Ștefan Doru Dăncuş și editurii Singur. Mă onorează, însa mă și obligă pe viitor, astfel încât să nu dezamăgesc cu ce voi mai scrie de acum încolo”, a adăugat poetul. Prin volumul “Gânduri”, apărut anul trecut la editura Singur din Târgovişte, se dezvăluie cititorilor. “Volumul "Gânduri" prezintă trăiri, sentimente, neliniști, toate reale, nimic nu este închipuit sau trucat. Toate au fost simțite și trăite la un moment dat...De ce "Gânduri"? Pentru că întotdeauna am spus că nu scriu versuri, ci îmi aștern gândurile pe hârtie”, a precizat Cristian Gabriel Groman.
El scrie şi proză scurtă, având câteva teme principale. “Am scris atât poezie, cât și proză scurtă, în ambele predominând ca subiect principal dragostea: "Visul", "Iubirea", "Speranța", însa și anotimpurile: "Toamna", "Iarna", precum și exprimarea neliniștilor și problemelor de zi cu zi, mai ales cele din România: "Protest", "Un strigăt", explică târgovişteanul care îi are ca scriitori preferaţi pe Mihai Eminescu şi Nichita Stănescu.

De la pian, la flori a străbătut drum greu

Poezia l-a ajutat să se exprime pe sine mai bine. “Pasiunea pentru scris am descoperit-o în perioada adolescentină. Fiind mai retras și timid la acea vreme, îmi exprimam mai bine sentimentele și trăirile în gânduri așternute pe o bucată de hârtie”, mărturiseşte târgovişteanul.
El locuieşte acum la Londra unde munceşte la o companie care se ocupă cu flori, plante, ornamente şi aranjamente florale, întreţinere parcuri. Ca formare, a terminat Facultatea de Inginerie Electrică, după ce în generală a studiat pianul, iar în liceu a urmat profilul matematică-fizică – studii realizate la Târgovişte. “Am terminat specializarea electromecanică în 2002. Datorită perioadei foarte dificile prin care trecea țara- majoritatea fabricilor se închiseseră sau erau în plin proces de disponibilizare, nu mi-am găsit de lucru în domeniu. Am lucrat pe litoral, în stațiunea Mamaia, ca ospatar” povesteşte Cristian. A revenit la Târgovişte, unde s-a angajat la o fabrică. “Am lucrat ca şi muncitor necalificat, electrician, mecanic, sudor, manevrant şi altele timp de trei ani. Apoi, ajutat de fratele meu, am emigrat în Italia, unde am trăit și muncit alți tre ani, în Somma Vesuviana, nu departe de orașul Napoli. După această perioadă am ales să plec în Regatul Unit al Marii Britanii, în Londra, unde trăiesc și muncesc și acum”, continuă târgovişteanul de 34 de ani, care îşi doreşte să se întoarcă în România. “Intenționez să mă reîntorc în țară. Nimănui nu îi convine să stea departe de părinți, de cei dragi”, spune Cristian Groman.

În plan literar, a colaborat cu diverse grupuri și publicații online, cum ar fi “Expresia Ideii” și “Confluenţe Româneşti”. “Fac parte din autorii incluși în volumul cu numărul II "Expresia Ideii- povestea continuă" al doamnei Mariana Bendou. Întâlnirea cu grupul media Singur și cu domnul Dăncuş, pe care îl respect, stimez și apreciez foarte mult, nu face decât să îmi confirme faptul că nimic în viață nu este întâmplător”, crede poetul târgoviştean.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite