Cristi Curpene creează integrame în doi timpi şi trei mişcări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 1991, târgovişteanul a lansat pe piaţă prima revistă de rebus şi integrame din Dâmboviţa.

A avut o copilărie normală, petrecută la ţară, între dealurile împădurite de la Cândeşti. Foarte repede, părinţii săi au observat că are aplecare spre tehnică, spre precizie. De aici s-a canalizat şi profesiunea sa: inginer. Ne-a spus că îl caracterizează răbdarea şi perseverenţa, iar pasiunile sale, apărute rând pe rând, s-au calat pe această scară. Prima dată s-a ivit ceasornicăria. Are acasă o colecţie impresionantă de instrumente care măsoară timpul. „Repar orice tip de ceas. Nu mă sperie numele şi renumele firmei care le fabrică. Migălesc ore în şir şi le scot la capăt. Au fost situaţii când am reparat ceasuri pe care ceasornicarii de meserie au refuzat să le desfacă, afirmând că sunt terminate”, ne mărturiseşte Cristi Curpene. Meştereşte ceasurile încă din liceu. Îşi aduce aminte cu emoţie de primul ceas reparat. „Bunica mea avea un ceas de masă. Se stricase. Mă tot bătea la cap să-l repar, dar când vroiam să-l demontez nu mă lăsa. De-abia după ce bătrâna a trecut la cele veşnice, am desfăcut ceasul şi l-am reparat”, spune Cristi.

A coordonat apariţia mai multor reviste de specialitate
Rebusul şi integramele au apărut mai târziu. Iniţial, îi plăcea să le dezlege. Căuta întotdeauna careurile complicate. Apoi, s-a hotărât să şi creeze rebus şi integramă. Încet-încet, această activitate de petrecere a timpului s-a transformat în pasiune. A făcut parte din cercul rebusist „Magic”, care funcţiona în Târgovişte înainte de 1989. „Ne întâlneam toţi rebusiştii din oraş. Dialogam, cream tot felul de careuri, modele de lucru. Participam la concursuri. Redactam pentru revistele de specialitate”, îşi aminteşte Cristi Curpene. Acum, nu mai există nicio structură care să-i adune pe iubitorii cuvintelor încrucişate. Ne-a spus că, împreună cu conducătorul cercului, Ion Degeratu, a scos pe piaţă în 1991 prima revistă de rebus şi integrame din judeţul Dâmboviţa - „Magic Integrame”. „A fost una dintre primele reviste de gen care au apărut în România. S-a bucurat de un larg succes, mai ales că în acea perioadă lumea era înnebunită după nou, după petrecerea timpului liber într-un mod relaxant”, afirmă Cristi Curpene. A colaborat ulterior la editarea altor reviste de sine stătătoare sau suplimente rebusiste ale publicaţiilor „Ultimul Cuvânt”, „Dracula”, „Impact”, etc. Multe din creaţiile sale au apărut şi în presa locală. Cristi Curpene intenţionează să scoată pe piaţă o nouă revistă de profil. Ceva care să iasă din tipare. Deocamdată, nu a rezolvat partea de finanţare. Tematica abordată în integrame este legată de aspectele de viaţă, ba chiar poartă amprenta trăirilor sale, frumuseţile judeţului, istoria, oamenii locului, cinematografia, artele. „Eu vreau ca omul să înveţe ceva atunci când dezleagă o integramă sau un rebus, nu doar să fie un element de ocupare a timpului în tren sau în autobuz”, spune Cristi Curpene. Ca în orice alt domeniu al creaţiei, este nevoie de inspiraţie. „Pot exista zile bune sau mai puţin bune. Pot aşeza pe hârtie o integramă într-o oră sau poate dura câteva zile”, ne mărturiseşte Cristi.

Întrebări şi răspunsuri:
Este dificil să creezi rebus, integrame?
Mie nu mi se pare dificil. Sunt criterii pe care trebuie să le urmezi pentru a ieşi un careu de calitate. Vorbesc de reguli tehnice. Trebuie să vă spun că integramele se crează cu dicţionarul în mână. Aşa am descoperit că termenul „stop” nu are plural.

Poate crea rebus orice persoană?
Dacă are voinţă şi răbdare, da. Însă sarea şi piperul sunt date de cultura generală, de studiu. Nu poţi să creezi integrame sau rebus, dacă nu şti gramatică şi dacă nu ai învăţat regulile tehnice.

Ce îi place:
„Pe lângă crearea şi dezlegarea integramelor, îmi plac ceasornicăria şi editarea video. Filmez cu plăcere şi apoi stau ore în şir în faţa calculatorului pentru a monta într-un stil inedit imaginile. De asemenea, îmi place sportul”, spune Cristi Curpene.

Ce nu îi place:
„Nu îmi place să fiu minţit. Nu îmi plac telenovelele şi nici manelele. Nu îmi plac certurile, scandalurile de orice fel”, ne mărturiseşte colecţionarul.

Profil:
Nume: Cristi Curpene
Născut: 22 mai 1959, Cândeşti Vale
Studii: Institutul de Petrol şi Gaze Ploieşti
Familie: Căsătorit

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite