Târgovişte: Gripa porcină a băgat spaima în locuitorii din Crevedia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Gripa porcină a băgat spaima în locuitorii din Crevedia
Târgovişte: Gripa porcină a băgat spaima în locuitorii din Crevedia

Vestea că în comună au fost confirmate două cazuri de gripă porcină i-a pus pe gânduri pe locuitori. Singurul gând care-i linişteşte este că n-au avut contact, în această perioadă, cu familia atinsă de noul virus.

La 80 de km de Târgovişte, într-o zonă liniştită, cunoscută pentru puii sănătoşi din galantare şi crescătoriile piscicole din zonă, liniştea oamenilor a fost tulburată de vestea că în comuna lor au apărut primele cazuri de gripă porcină din judeţ.

De cum intri în sat vezi câţiva oameni toropiţi de căldură, aşteptând plictisiţi în staţie autobuzul. Le dai bineţe şi îţi răspund preocupaţi de grijile lor. Mai încolo, vreo două terase unde îşi beau berea câţiva bărbaţi ce au scăpat mai devreme de la muncă. În rest, linişte.

Doar copiii mai deapănă poveşti de vacanţă pe spaţiul verde din faţa porţii. Îi întrebăm de adulţi şi ne spun că sunt plecaţi la muncă, doar pe la câteva case am putea găsi bătrâni care să stea de vorbă cu noi. Pătrundem pe strada Berzelor, apoi alegem un drum de ţară, printre case, la stânga. Observăm o femeie care se pregătea să intre în curte. Acceptă să stea de vorbă cu noi şi se arată surprinsă că în sat la ea există cazuri de gripă porcină.

“N-am ştiut că sunt cazuri de gripă porcină, dar noi nu prea mai creştem porci”, spune femeia nedumerită. Apoi, îşi aduce aminte de noul virus gripal şi se îngrozeşte. “Mi-e frică de gripa asta şi pentru mine şi pentru fata mea, mai ales, că este gravidă. Că se zice că mulţi sunt purtători şi nu ştiu şi transmit mai departe. Am şi eu o fată care a venit din Anglia, dar a fost verificată la aeroport”, spune Nicoleta Silică, în vârstă de 65 de ani.

Vecina sa este însă mult mai liniştită, deşi ştie că la numai câteva case distanţă se află o familie care are oaspeţi englezi, loviţi de virusul H1N1.

“Ştiu de cele două cazuri, dar nu mă tem. N-am luat contact cu ei”, ne-a spus Simona Manafu de 32 de ani.

Şi Maria Constantin, de 59 de ani, spune că nu a luat contact cu persoanele contaminate şi nu are de ce să se teamă. “Nu prea am avut tangenţe cu ei”, ne-a spus gânditoare femeia. Alina Iancu de 27 de ani s-a arătat însă de-a dreptul speriată. “Mi-e frică şi pentru mine şi pentru familie”, ne-a spus aceasta.

Nicio primejdie pentru locuitori

Viceprimarul comunei, Gheorghe Toader, spune că nu-i nicio primejdie pentru locuitori pentru că cele două familii au fost izolate, iar casa este în carantină. “Aşezarea retrasă a casei a constituit un avantaj. Sunt izolaţi, sub supraveghere medicală. Sanepidul le-a zis ce să facă”, a spus Gheorghe Toader. 

Cele două familii, gazdele şi oaspeţii din Anglia sunt încă în carantină, dar evoluţia celor două persoane, mamă şi fiică la care s-a descoperit noul virus gripal este bună. Acestea au fost tratate încă de vinerea trecută la domiciliu.

 O englezoaică de 30 de ani şi fiica acesteia de un an şi patru luni, sosite la prieteni la Crevedia, au fost depistate cu virusul A H1N1 şi sunt tratate la domiciliul prietenilor. Toţi contacţii au făcut analize care au dovedit că nu au noul virus gripal.  

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite