Târgovişte: Robert Coţofană îşi doreşte o carieră în robotică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Robert Coţofană îşi doreşte o carieră în robotică
Târgovişte: Robert Coţofană îşi doreşte o carieră în robotică

La 14 ani a intrat în contact cu lumea electronicii iar patru ani mai târziu a obţinut locul doi pe ţară la Olimpiada Naţională Tehnic III,specializare:tehnică de calcul, rezultat în urma căruia a fost admis fără examen la Institutul Politehnic Bucureşti, specializarea Automatică.

S-a apucat de calculatoare la vârsta de 14 ani, la „Clubul Copiilor”, când s-a înscris în clubul de electronică. „Aici am luat contact cu lumea electronicii şi a calculatoarelor, făceam cablaje, amplificatoare şi receptoare. Tot aici am învăţat de la profesorul Ion Ghiţeanu ce înseamnă radioamatorismul şi radiogoniometria.

  ”Dintre toate, cel mai mult m-au atras calculatoarele, în special microcontrolerele şi programarea.Mi-am proiectat o platforma de programare pentru microcontrolerele din familia Atmega si programatoare pentru PIC-uri”, spune Robert

Era în clasa a VII-a, i-a plăcut foarte mult ceea ce a învăţat şi s-a hotărât să meargă mai departe în aceeaşi direcţie, motiv pentru care atunci când a dat la liceu a fost interesat de profilul tehnică de calcul. În timpul liceului a continuat activitatea la „Clubul Copiilor” şi a participat la câteva concursuri de radiogoniometrie unde a obţinut premiul I şi II, pe plan naţional.

„Am avut concursuri la Deva, la Târgu Jiu, Satu Mare dar acum am renunţat pentru că nu mai sunt fonduri. La toate concursurile la care am participat am avut susţinerea Inspectoratului Şcolar, dar acum cu criza asta, fondurile sunt mai mici şi nu mai avem cum să mergem”, povesteşte Robert.

Locul doi la Olimpiada Naţională în 2009

În timpul liceului, activitatea lui Robert s-a concentrat pe studii practice, având la dispoziţie un laborator de informatică în care a avut ocazia să aprofundeze noţiunile învăţate. „În liceu, practic a fost o recapitulare temeinică a ceea ce ştiam deja. Nu a fost nimic nou pentru mine. Am primit ajutor de la profesori pentru că îmi arătau nişte direcţii de urmat, învăţam tot ce se putea la şcoală iar acasă, în timpul liber, învăţam şi lucruri care erau în programă”, spune informaticianul.

A participat la olimpiadele de tehnică, fazele naţionale în 2008 şi în 2009. „Anul trecut, la faza naţională de la Baia Mare, am luat menţiune. Anul acesta, am participat din nou la faza naţională la Târgu Mureş, unde am avut emoţii foarte mari, pentru că am plecat cu gândul să obţin un rezultat foarte bun. A fost o luptă strânsă între primele trei locuri, concurenţii mei erau foarte bine pregătiţi. Am luat locul doi pe ţară”, zâmbeşte mândru Robert.

Locul doi obţinut la Olimpiada Tehnic III  în acest an i-a oferit şansa de a intra la Institutul Politehnic Bucureşti, la Automatică, pe unul din locurile fără taxă, fără a mai susţine examenul de admitere.

Premiat pentru site-ul liceului

Anul acesta Robert împreună cu colegul său, Alin Emilian Sas, a realizat site-ul de internet al Grupului Şcolar Constantin Brâncoveanu, pentru acest lucru fiind premiaţi de  conducerea şcolii.

Tot cu Alin a participat la un concurs naţional de informatică, organizat de Ministerul Educaţiei. A fost un concurs online, cu peste 2000 de participanţi, în cadrul căruia timp de două ore au trebuit să răspundă la un set de întrebări din domeniul informaticii şi să realizeze aplicaţii în "Power Point" şi "Access"  pe o temă prestabilita de comisia de evaluare. “Alin a luat locul întâi iar eu locul doi”, zâmbeşte Robert.

Ce-i place:
„Îmi place Michael Jackson şi muzica anilor ’80 şi ’90, îmi plac maşinile, în special cursele de maşini, Formula 1 şi raliurile. Muntele m-a atras dintotdeauna, cât despre calculatoare, electronică şi radiocomunicaţii nici nu mai vorbesc.”

Ce nu-i place:
”Mă obosesc aglomeraţia şi gălăgia. Nu prea îmi place iarna, detest din toată fiinţa mea manelele şi nu prea mă simt atras de ciorbe.”

Întrebări şi răspunsuri:
Ce planuri de viitor ţi-ai făcut?
R.C.: „Mă interesează foarte tare o carieră în robotică, automatică sau programare şi mă gândesc serios la continuarea studiilor în străinătate. Cum voi avea o oportunitate voi pleca automat, nu voi ezita, la început cu o bursă şi poate mai târziu să mă stabilesc definitiv acolo. Tehnologia este mult mai avansată iar din punct de vedere profesional străinătatea pentru mine este o reală provocare.”

Au fost până acum şi proiecte neterminate?
R.C.: „M-am apucat de multe aplicaţii simple, roboţei, proiecte mai mici pe care însă nu le-am dus la capăt. Am renunţat la ele pentru că mă gândeam mereu la lucruri mult mai complicate şi mai complexe. De exemplu, acum lucrez puternic la un sistem de securitate, l-am creat dar încă nu este finisat, mai este multă treabă. Abia aştept să îl scot la capăt.”


Profil:
Născut: 22.04.1990, Găeşti, jud.Dâmboviţa
Studii: Grup Şcolar „Constantin Brâncoveanu”, profil Tehnică de calcul
Profesie: tehnician operator tehnică de calcul
Familie: o soră mai mare

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite