Costin Mihai disecă zi de zi informaţia sportivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gazetarul  dâmboviţean i-a prezis lui Adrian Mutu, cu care devenise prieten, o carieră strălucitoare în fotbal.

Costin se consideră un ziarist sută la sută independent. Neiertător. Urmăreşte pas cu pas fenomenul sportiv dâmboviţean. Analizează fiecare zvon, disecă la sânge fiecare informaţie. A copilărit la Lucieni, în satul Ciurari. Spune că cele mai frumoase amintiri ale sale se leagă de aceea perioadă. A fost crescut de un străbunic. „La cinci ani, ştiam să scriu şi să citesc. Învăţasem să joc table, tabinet, şeptică. Îmi plăcea fotbalul. Ascultam meciurile la radio. Mai târzior un pic, luam notiţe, făceam clasamente”, îşi aminteşte Costin Mihai. Spune cu mândrie că până în clasa a IV a avut numai note de zece. Atunci, a încasat un nouă. Rememorează cu plăcere verile în care mergea cu vecinii de vârsta lui cu caii la păscut.

Nu pierde niciun meci al Universităţii Craiova
Pasiunea pentru presa sportivă a deprins-o de la tatăl său. „Era abonat la Sportul Românesc. Citeam amândoi pe nerăsuflate. Odată, când nu mi-a adus ziarul, am plâns de necaz”, mărturiseşte Costin. Echipa de fotbal favorită a fost şi rămâne Universitatea Craiova. „Nu pierdeam niciun meci. Fie că era difuzat la radio sau TV. Am mers chiar şi la Craiova. La noi în sat, erau mulţi fani ai echipei din Bănie. Un consătean a plecat cu bicicleta la Craiova. A ajuns după două zile, dar a fost mulţumit că a văzut meciul”. Primele articole sportive, Costin Mihai le-a scris pentru un săptămânal local, în 1997. Apoi, a ajuns la cotidianul Dâmboviţa. De 12 ani, este corespondent al mediei centrale. „Îmi amintesc şi acum prima mea documentare. Am mers la preşedintele Clubului Sportiv Chindia, Remus Niculescu. Nu m-a primit imediat. Am aşteptat trei ore la uşă. Nu am cedat. Am rămas şi am făcut interviul”. Lui Costin Mihai îi displace faptul că echipa de baschet feminin MCM Târgovişte, campioană a României, s-a evaporat. „Devenise o obsesie pentru primar, obsesie care probabil i-a deranjat pe colegii săi de partid. S-a dorit prea mult peste noapte. Începuseră oamenii de sport din Dâmboviţa să urască baschetul. Auziseră că acolo se câştigă bine, că se plătesc salarii mari”, spune Costin.

A fost în preajma marilor sportivi români
Ziaristul se consumă când vede că sportul a ajuns să se bazeze pe relaţii, pile, amiciţie. A cunoscut o mulţime de valori ale sportului românesc. Pe Gabriela Szabo, Gheorghe Hagi, Gică Popescu. Ba, chiar şi pe Adrian Mutu, cu care a avut la un moment dat o legătură de prietenie deosebită. „Am fost la un antrenament la Bucureşti. M-am nimerit în vestiar. Am asistat la o discuţie în contradictoriu Mutu-Ion Marin. Atunci, am zis că viaţa va demonstra că Adrian Mutu va ajunge mare. Şi a ajuns. O vreme, am ţinut legătura cu acesta. Vorbeam periodic la telefon”.
Costin Mihai se bucură că fotbalul târgoviştean a intrat din nou în atenţia autorităţilor şi a publicului. Dar, mai există şi probleme. „Încă nu se ţine cont de localnici. Se întâmplă ca şi la baschet. Vin mercenarii. Ar trebui promovate mai întâi talentele din judeţul Dâmboviţa”, crede Costin.

Întrebări şi răspunsuri:
Cum ţi se pare sportul dâmboviţean acum?
Există şi bune, dar şi rele. În sportul dâmboviţean trăiesc bine profitorii, cei care au multe venituri de la stat, catedre. Trăiesc bine preşedinţii de cluburi, directorii şi antrenorii. Sportivii, mai puţinel.

De ce se simt deranjaţi când scrii despre aceste aspecte?
Au prea multe de ascuns. Sportul dâmboviţean este o încrengătură de prieteni, familii, rubedenii, cunoştinţe. Dai într-unul ţipă zece. S-a mai implicat şi politicul. Asta nu-mi place deloc, că politicul controlează autoritar sportul. Politicienii nu au decât interese. Nu se pricep la sport.

Ce îi place:
„Îmi place să citesc, să mă uit la meciurile Universităţii Craiova şi să vizionez filme istorice. Îmi place să-mi vizitez rudele, prietenii”, spune Costin.

Ce nu îi place:
„Nu îmi place faptul că valoarea nu este apreciată, că în ţara asta şi în societatea asta nu ai nicio şansă dacă nu eşti afiliat politic, dacă nu ai pile şi relaţii. Nu îmi place când presa este controlată politic”, mărtusiseşte gazetarul.

Profil:
Nume: Costin Mihai
Născut: 22 februarie 1978, Târgovişte
Studii: Facultatea de Istorie-Muzeologie, Universitatea Valahia Târgovişte
Familie: necăsătorit

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite