Târgovişte: Cosmetizarea arborilor pentru siguranţa locuitorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Cosmetizarea arborilor pentru siguranţa locuitorilor
Târgovişte: Cosmetizarea arborilor pentru siguranţa locuitorilor

În ultimele luni târgoviştenii au putut observa cum copacii din Parcul Mitropoliei, în special, au luat o nouă înfăţişare. Această acţiune vizează nu numai aspectul estetic ambiental dar are şi o certă utilitate.

În ultima perioadă parcul devenise impracticabil din cauza ciorilor care colonizaseră în număr mare arborii. De asemenea crengile de mari dimensiuni, crescute la întâmplare puteau constitui un real pericol în cazul ruperii, cu atât mai mult cu cât în ultima vreme fenomenele meteorologice extreme s-au înmulţit.

Infrastructura verde, o prioritate

În Europa, arborii sunt consideraţi parte a infrastructurii, ei practic constituie infrastructura verde în mediul urban. „Ca orice alt element de infrastructură, drumuri, căi de comunicaţii, au nevoie de întreţinere permanentă, pentru că altfel, dacă sunt neglijaţi, arborii pot ajunge la un stadiu în care nu se mai poate interveni asupra lor fără riscul de a le afecta sănătatea şi s-ar impune tăierea lor definitivă. Prioritare sunt trei lucruri, siguranţa publică, sănătatea arborilor şi nu în ultimul rând aspectul estetic”, declară Ştefan Nica, unul dintre administratorii firmei InfraServ, cea care se ocupă de cosmetizarea arborilor din Târgovişte.

În România, nu a fost abordată, în mod planificat, cosmetizarea arborilor, mai degrabă se reacţiona la probleme pe măsură ce acestea apăreau. Ne aducem cu toţii aminte de incidente petrecute la noi sau de tragediile din mai multe oraşe ale ţării, când crengi desprinse din copaci au făcut victime umane şi pagube materiale. „Strategia noastră implică toaletarea preventivă a arborilor în baza unui plan prestabilit pentru a minimiza şansele producerii accidentelor cauzate de arbori”, adaugă Ştefan Nica.

Nu oricine poate tăia copacii din Târgovişte

Arboricultura este o ştiinţă care se ocupă cu managementul arborilor, în special, din zonele urbane. S-a desprins din silvicultură acum 30 de ani şi diferenţa faţă de silvicultură este că arborele este tratat individual. Angajaţii firmei sunt calificaţi şi trimişi periodic la specializare la firme partenere din Marea Britanie pentru însuşirea celor mai moderne tehnici de îngrijire a arborilor. „Se execută numai lucrări de întreţinere, conform standardelor, iar doborârea fiecărui arbore se face numai cu ordinul unei comisii din cadrul Direcţiei de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat – Departamentul de Mediu”, declară Nica.

Târgoviştenii pot sesiza Primăria

Asociaţiile de proprietari pot sesiza Primăria în cazul în care au în apropierea caselor arbori care pot pune în pericol siguranţa, iar Primăria stabileşte prioritatea fiecărei solicitări în parte.

Iniţiativa a fost bine primită de locuitori: „Pomii din faţa blocului cresc cum vrea Dumnezeu, mai ales plopii au ajuns foarte înalţi şi de fiecare dată când e vijelie ne e frica să ieşim din casă sau să ne lăsăm maşinile sub ei. E foarte bine că s-au gândit să prevină accidentele sşi pe lângă asta, arată şi mai bine. Vom face şi noi o cerere să vină şi pe la noi”, ne spune Maria Enache de 28 de ani din micro VI.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite