"Copiii speciali" nu îşi pot găsi de lucru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Şcoala Specială din Târgovişte, elevii, care sunt orfani sau provin din familie sărace, obţin atestate pentru diverse meserii, însă firmele din oraş se feresc de aceştia.

Puţini dintre elevii care ies de pe băncile Şcolii Speciale din Târgovişte reuşesc să se integreze în societate, să-şi găsească un loc de muncă şi să-şi clădească un viitor. Încă din şcoală aceştia sunt pregătiţi să se descurce atunci când vor da piept cu societatea şi sunt învăţaţi şi specializaţi pe mai multe domenii de activitate pentru ca după terminarea studiilor să îşi găsească mai uşor un loc de muncă.  „Ne axăm foarte mult pe dezvoltarea abilităţilor lor sociale, mai mult decât pe achiziţia de cunoştinţe teoretice. Avem şcoală de arte şi meserii pe trei domenii de calificare: lucrător în tâmplărie, lucrător în construcţii şi lucrător în tricotaje şi confecţii. Cu aceste calificări o parte dintre ei reuşesc să se angajeze, dar într-un procent foarte mic”, mărturiseşte Corina Purcariu, director al Şcolii Speciale din Târgovişte.
Conducerea şcolii speciale din Micro IV a încercat să găsească o soluţie ca cei care ies de pe băncile şcolii să aibă un loc de muncă. În acest sens au făcut un parteneriat cu Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dâmboviţa. „Puţini dintre ei chiar găsesc un loc de muncă, majoritatea intră în şomaj. Pentru a-i ajuta am încheiat un protocol cu AJOFM şi am creat o bursă a locurilor de muncă pentru aceşti elevi, iar unii dintre ei au reuşit să se integreze şi să se angajeze, vreo 3-4”, adaugă aceasta.

„Suntem ca nişte gândaci de bucătărie”

Aceştia se vaită că după ce termină studiile la şcoala specială nimeni nu-i bagă în seamă, pentru că sunt săraci şi pentru că unii dintre ei au diferite probleme de sănătate. „Am terminat şcoala specială, însă nu am reuşit să mă angajez nicăieri. Nimeni nu te angajează, mai ales dacă ai şi probleme de sănătate. Suntem ca nişte gândaci de bucătărie, nimeni nu ne bagă în seamă şi toţi patronii ne ocolesc, ne închid uşa în nas. Ştiu să fac de toate, dar degeaba”, spune Marius Anghel, un tânăr de 22 de ani
La Şcoala Specială sunt înscrişi 280 de elevi şi urmează ca până în septembrie numărul lor să crească considerabil. Mare parte dintre ei sunt orfani sau provin din familii cu o situaţie financiară precară şi sunt trimişi la şcoala specială de Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dâmboviţa

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite