Târgovişte: Copiii fac sport doar împinşi de părinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte:  Copiii fac sport doar împinşi de părinţi
Târgovişte: Copiii fac sport doar împinşi de părinţi

Specialiştii târgovişteni în diverse discipline sportive avertizează că din ce în ce mai puţini tineri vin să practice un sport. Copiii din Târgovişte nu fac sport nici măcar pentru întreţinere, dar adoră să mănânce junk-food şi să stea în faţa calculatorului sau a televizorului.

Copiii din zilele noastre sunt mai atraşi de calculator şi televizor decât de activităţile fizice. O spun antrenorii, care se plâng că micuţii nu mai vin de plăcere la antrenamente, ci sunt aduşi de părinţii conştienţi că aceştia trebuie să facă mişcare.

„Copiii de la ţară mai vin la antrenamente, sunt conştiincioşi şi lucrează atât pentru sănătate, cât şi pentru performanţă. Cei din oraş sunt împinşi de la spate de părinţi şi abia aşteaptă să se termine antrenamentul pentru a ajunge acasă, în faţa calculatorului”, a declarat sensei Dumitru Alexandru, 6 dan shorin-ryu, antrenor al Asociaţiei „Shorin Ryu Karate Do România”.

Instructorul de arte marţiale consideră de asemenea că tinerii nu mai sunt nici motivaţi să se îndrepte către sport.

„Pe vremuri se organizau tabere pentru sportivi, la munte, la mare. În felul ăsta îi ademeneai. Acum este foarte greu şi să le asiguri echipamentul, nu mai zic că ar trebui şi ei premiaţi din când în când”, a încheiat Alexandru.

El spune că în urmă cu câţiva ani avea grupe de câte 30 de copii, cu vârsta de 5-6 ani, iar acum are o grupă de 10 copii, dintre care 3 sunt supraponderali.

Fast-foodurile sunt de vină

Filuţa Hrelea, medic generalist pediatru şi medic de familie la dispensarul medical urban nr 6 din Târgovişte, atrage atenţia că lipsa de mişcare şi alimentaţia de tip fast-food  conduc la obezitate .

„Cauzele care duc la obezitate sunt legate în special de alimentaţie. Excesul de dulciuri şi mâncare de tip fast-food, precum şi mesele neregulate sunt problemele cele mai mari. Pot fi şi afecţiuni de natură endocrină, dar aceste cazuri sunt foarte rare. Şi lipsa de mişcare e o cauză importantă”, a precizat Hrelea Filuţa.

Medicul pediatru îi sfătuieşte pe părinţii, care sunt îngrijoraţi de greutatea copiilor lor să se prezinte la medic, pentru a se putea stabili de ce natură este problema şi pentru a le da anumite sfaturi legate de o alimentaţie corectă.

Obezitatea apare la copii şi adolescenţi cînd aceştia au prea multe grăsimi în corp şi este, de obicei, cauzată atît de consumul în exces de alimente, cît şi de lipsa de mişcare. Conform centrului de calcul şi statistică sanitară din cadrul Ministerului Sănătăţii Publice, 40% dintre copiii din România sunt supraponderali.

Cosmina Nicolae Tănase, psiholog  specialist clinician, în cadrul Centrului  Medical de Diagnostic, Tratament Ambulator şi Medicină Preventivă, consideră că obezitatea este cauzată, în principal ,de lipsa de afectivitate şi atenţie arătate de părinţi copiilor lor.

„Când unui copil nu i se oferă suficientă dragoste, acesta, la nivel inconştient, substituie plăcerea momentelor de drăgălăşenie, cu plăcerea de a mânca dulciuri sau alimente de tip fast-food. De asemenea, părintele, care şi el la nivel inconştient, simte ca nu-i oferă suficientă afectivitate copilului, compensează ducându-l tot timpul la fast-food”, spune Cosmina Nicolae.

Calculatorul şi televizorul au devenit soluţii pentru părinţii dornici de puţină linişte.

„Acelaşi lucru se întâmplă şi în ceea ce priveşte lipsa de activitate fizică a copiilor. În loc să le dezvolte pasiuni sănătoase, din comoditate, părinţii îşi lasă copiii ore-n şir la calculator sau la televizor , pentru că «acolo sunt cuminţi»”, a încheiat Cosmina Nicolae.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite