Contractele de muncă ies la lumină ca ciupercile după ploaie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În ultima lună, la ITM Dâmboviţa, au fost înregistrate 4.500 de noi contracte de muncă
În ultima lună, la ITM Dâmboviţa, au fost înregistrate 4.500 de noi contracte de muncă

Doar în ultima lună, la ITM Dâmboviţa, au fost înregistrate 4.500 de noi contracte de muncă. Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii, ITM a organizat zeci de controale pentru identificarea muncii la negru. În topul domeniilor în care se foloseşte forţa de muncă neînregistrată, rămân construcțiile, cu o pondere de 50%, urmate de servicii, cu 30%.

Speriaţi de amenzile usturătoare dar şi de ameninţarea cu închisoarea, zeci de patroni din Dâmboviţa au intrat în legalitate. Doar în luna mai, de când a intrat în vigoare noul cod al muncii, La Inspectoratul Teritorial al Muncii Dâmboviţa (ITM), au fost înregistrate 4.500 de noi contracte de muncă, cele mai multe în domeniul construcţiilor şi în servicii.

 „Urmărim planul Guvernului şi al Inspecţiei Muncii referitor la strategia de micşorare a incidenţei muncii nedeclarate. În acest scop, pe lângă intensificarea acţiunilor de control, a fost iniţiată şi o campanie de informare şi conştientizare atât a angajatorilor cât şi a persoanelor fizice, asupra consecinţelor negative ce apar în urma prestării activităţilor fără întocmirea documentelor de angajare, cu atât mai mult cu cât modificările aduse Codului Muncii, prevăd sancţiuni foarte dure pentru ambele categorii sociale”, a spus Marius Lixandru, directorul ITM Dâmboviţa.

Legea nr.40/2011 de modificare a Codului Muncii, pe lângă majorarea cuantumurilor amenzilor pentru munca la negru, a introdus sancţiuni şi pentru neînmânarea, de către angajator, a unui exemplar din contractul individual de munca salariatului, pentru neînregistrarea cererii de demisie a salariatului, pentru lipsa certificatului medical ce atesta aptitudinea persoanei pentru locul de muncă şi pentru lipsa evidenţei orelor de muncă prestate de fiecare salariat. Pentru fiecare dintre aceste abateri se aplică amenzi între 1.500 şi  2.000 lei.

Controale zilnice

Inspectorii ITM merg în controale în fiecare zi pentru a-i descuraja pe angajatori. Cele mai multe controale sunt făcute în domenii precum construcţii şi prestări servicii (coafura, frizerie, cosmetică, confecţii textile, servicii de pază şi protectie, vulcanizări şi service auto). Rezultatele nu au întârziat să apară. Cuantumul amenzilor aplicate în prima jumătate a lunii mai, se ridică la peste 200.000 de lei. Mai mult, 18 angajatori s-au ales cu amenzi de 193,000 pentru practicarea muncii la negru, iar unul dintre ei este cercetat penal.

“Scopul final al acestor acţiuni este încadrarea unui număr cât mai mare de angajaţi cu contracte individuale de muncă şi, în acelaşi timp, descurajarea practicării muncii nedeclarate”, a mai spus Marius Lixandru.

image
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite