Târgovişte: Consumi puţin, plăteşti mai mult

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Consumi puţin, plăteşti mai mult
Târgovişte: Consumi puţin, plăteşti mai mult

Facturile la apa rece au stârnit discuţii apinse în mai toate cartierele oraşului. Zeci de familii se vaită că au de plătit mult mai mult decât au consumat.

De la 8 metri cubi declaraţi la citire, s-a ajuns la 15. Asta este întâmplarea unei familii din microraionul 9 care a descoperit cu stupoare că are de plată aproape 90 de lei, în loc de 40, cât avea în planul de cheltuieli.

De două ori mai mulţi metri cubi

Plata dublă la factură nu i-a lăsat reci pe cei în cauză şi aceştia au început imediat să se plângă atât conducerii Companiei de Apă cât şi presei locale. „Nu înţeleg de ce trebuie să plătesc eu atâtea pierderi de pe coloană. Eu am dat citirea cu 6 metri cubi iar ei mi-au pus pe factură 13, cu 7 metri cubi în plus. De ce să plătesc eu pentru că alţii nu au dat citirea corect şi de ce altora le-au pus în plus 3 metri, deşi au acelaşi număr de persoane?”, se întreabă Andrada, o pensionară de 69 de ani din micro 9.

Asociaţiile stabilesc cum se împart metri

Compania de Apă dă vina pe Asociaţiile de Propietari. „Nu noi adăugăm pierderile pe factură. Asociaţiile de proprietari sunt cele care împart metri cubi care sunt în plus pe contorul de la bloc, la apartamente, în funcţie de anumite criterii”, a declarat Dorin Staicu, directorul Companiei de Apă Târgovişte.

Calculele prin care unii plătesc mai mult decât alţii se fac în 3 modalităţi. „Există 3 formule de calcul. Ori se împarte numărul de metri cubi în plus fie proporţional cu consumul fiecăruia, fie se împarte pe numărul de persoane aferent fiecărui apartament, fie direct pe numărul de apartamente, atunci toţi plătind în mod egal”, spune Dorin Staicu, directorul companiei.

Fiecare bloc aparţine de o asociaţie

Cu toate astea, locuitorii din mai multe blocuri din oraş spun că asociaţia de proprietari, în cazul lor, este una doar scriptică. Există dar nu funcţionează. Aşadar, nimeni înafară de compania de apă nu putea să împartă metri cubi. Directorul Companiei spune însă că asociaţia există cu siguranţă pentru că este înregistrată, iar preşedintele asociaţiei a stipulat, la începutul contractului, modalitatea de împărţire a metrilor cubi pe apartamente.  „Fiecare bloc din Târgovişte aparţine cu siguranţă unei asociaţii de proprietari. Nu se poate altfel. Asta e legea”, a declarat Dorin Staicu.

Nu toţi locatarii duc citirea corectă

 Despre problemele care pot duce la pierderile mari pe reţeaua blocului, Staicu a precizat că este posibil ca nu toţi locatarii să predea citirea apometrelor corect. „Sunt convins că nu toţi locatarii dau citirea exactă. Din păcate noi nu putem interveni aici decât la cererea asociaţiei de proprietari, care trebuie să ne cheme pentru inspecţie şi să ne asigure accesul în apartamente”, spune directorul Companiei de Apă.



 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite