SUMĂ: Opt milioane de euro pentru consultanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania de Apă a semnat ieri contractul de asistenţă pentru Proiectul “Extinderea şi reabilitarea sistemului de apă şi canalizare”. Investiţia, de care vor beneficia 172.000 de locuitori din Târgovişte, Moreni, Titu, Găeşti, Fieni şi Pucioasa, trebuie să fie finalizată până în 2013. Valoarea totală a lucrărilor depăşeşte 140 de milioane de euro.

Ieri, s-a făcut primul pas în vederea materializării proiectului de extindere şi reabilitare a sistemelor de apă şi canalizare din judeţ, în valoare de 140 de milioane de euro şi finanţat în mare parte din fonduri europene nerambursabile, în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu.

Practic, Compania de Apă Târgovişte-Dâmboviţa a semnat contractul de asistenţă tehnică pentru proiectare şi supervizare. Directorul Radu Vasilescu a ţinut să precizeze că investiţia, cea mai mare din ţară la acest moment, a pornit de la o realitate nefavorabilă.

„În Dâmboviţa, sistemul de apă şi canalizare este foarte slab dezvoltat. Există alimentare cu apă în toate cele şapte oraşe, cu o rată medie de racordare de 89%, dar şi în 75 de comune. Asta înseamnă că, în perioada următoare, pe diverse programe, trebuie să se realizeze alte sisteme de apă pentru a acoperi toate localităţile”, afirmă Radu Vasilescu.

Întâi se reabilitează staţiile de epurare


Proiectul „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi canalizare în judeţul Dâmboviţa” vizează şase din cele şapte oraşe din judeţ, excepţie făcând Răcari, şi cuprinde 172.000 de locuitori. Perioada de implementare ar trebui să se termine în 2013, dacă beneficiarul se va încadra în termenele înscrise în contractul de finanţare, semnat încă din luna iulie 2010.

„Principalele componente ale proiectului sunt legate strict de infrastructura de apă şi canalizare din cele şase oraşe. Toate staţiile de epurare vor fi extinse şi reabilitate. Proiectul se mai referă la reabilitarea şi extinderea unor părţi importante din reţeaua de apă şi canalizare din cele şase oraşe – rezervoare, surse de apă, staţii de pompare. Toate acestea fac obiectul unui număr de 10 contracte de lucrări. În afara lor, vom mai avea trei contracte de servicii, unul este cel semnat azi, şi vor mai fi trei contracte pentru achiziţii de bunuri”, explică Radu Vasilescu.

Florin Popescu, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, a ţinut să-l completeze pe directorul Vasilescu şi să sublinieze că, pe lângă o apă de mai bună calitate, dâmboviţenii vor obţine şi un câştig de ordin material.

„Factura de apă şi canalizare va fi, după finalizarea acestui proiect, una decentă, cu costuri rezonabile pentru toată lumea”, afirmă Popescu. Reducerile vor opera ca urmare a faptului că vor fi eliminatele pierderile din sistem, nicidecum pentru că s-ar diminua tariful la apă, ajustat cu nouă procente începând cu luna ianuarie 2011.

Proiectarea şi supervizarea investiţiei „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi canalizare”, contract semnat ieri, costă opt milioane de euro.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite