Constantin Şontea, ultimul solist de muzică populară promovat de Ion Dolănescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marele solist i-a cerut să cânte melodia pe care i-a compus-o  -  „Neică Ioane, mândru nume” - pe oriunde se va duce

Se consideră om simplu, din popor. Îi place acest statut. Folcloristul a trăit ani mulţi neştiut de nimeni, nevalorificându-şi talentul, harul pentru muzica populară românească. Este din satul Valea, comuna Pietrari. O aşezare încadrată de dealuri împădurite, cu oameni muncitori, destoinici. Constantin Şontea este îndrăgostit de locurile natale. După ce ani buni a locuit la oraş, s-a retras la ţară. Aici, se simte în largul său. În copilărie cânta pe dealuri, pe potecile de pădure, atunci când pleca cu părinţii la muncă în livadă. Era un nelipsit al serbărilor şcolare. „Nu pierdeam nicio emisiune de folclor difuzată la televizor. Îmi plăcea nespus să-i ascult pe Irina Loghin, Benone Sinulescu, pe Maria Ciobanu, iar Ion Dolănescu mi-a fost idol. A fost izvorul de unde mi-am adăpat talentul”, îşi aminteşte Constantin Şontea.

Dacă nu ai bani să-ţi promovezi imaginea, nu te vede şi nu te aude nimeni
Impulsionat de colegi şi de prieteni, Constantin Şontea a urmat cursurile Şcolii Populare de Artă, clasa profesoarei Constanţa Câmpeanu. L-a avut corepetitor pe renumitul acordeonist Stelian Apostol. „Au fost câţiva ani buni pentru mine. Prolifici din punct de vedere artistic. Am participat la multe festivaluri. Am activat în Ansamblul Tineretului. Am mers în turnee în Franţa, Italia, Spania. Am văzut atunci cât de apreciat este folcorul românesc. Îmi aduc aminte cu plăcere de faptul că talentul, valoarea erau remarcate, sprijinite. Acum, dacă nu ai bani să-ţi promovezi imaginea, să plăteşti apariţii la posturile de televiziune, nu te vede şi nu te aude nimeni. Rămâi în umbră”, spune Constantin Şontea.

„Am simţit că pic de emoţie când m-a sunat Ion Dolănescu”
Din 1986 şi până în 2008, Constantin Şontea s-a retras din viaţa artistică. Problemele existenţiale şi familia l-au ţinut departe, dar nu i-au afectat dragostea pentru cântecul popular românesc. „Revenirea mea în muzică a fost o ambiţie alimentată de actuala soţie, dar şi de stima pe care i-am purtat-o marelui nostru solist Ion Dolănescu”, mărturiseşte Constantin Şontea. După ani şi ani de aşteptări, a reuşit să dea mâna cu idolul său. „A fost un joc al destinului. Am mers cu câţiva interpreţi din Dâmboviţa la o emisiune TV. Am cântat acolo câteva melodii. Compoziţii proprii, printre care şi una dedicată lui Ion Dolănescu. Seara, am primit un telefon. Era chiar Ion Dolănescu. Simţeam că pic de emoţie. Urmărise emisiunea. M-a felicitat. Mi-a urat succes. M-a invitat la Televiziunea Română, pentru a-i fi alături la emisiunea omagială <<Ion Dolănescu şi familia sa, moment aniversar>>. Era pe 23 ianuarie 2009. După emisiune, m-a tras de-o parte. Mi-a cerut să cânt melodia <<Neică Ioane, mândru nume>>, pe care eu am compus-o special pentru idolul meu, Ion Dolănescu, pe oriunde mă voi duce. Se vedea că este foarte bolnav. A rămas să ne mai întâlnim. Nu am mai reuşit. Ştiţi, la două luni, pe 19 martie 2009, s-a produs tragedia…”, povesteşte Constantin Şontea.

Ce îi place:
„Iubesc oamenii şi locurile natale. Apreciez sinceritatea şi pe cei care muncesc. Îmi place să îngrijesc livezile cu meri. Iubesc creştinismul. Am credinţă şi frică de Dumnezeu”, spune Constantin Şonetea.

Ce nu îi place:
„Detest minciuna şi pe mincinoşi. Nu sufăr pungăşia, laşitatea. Nu-mi place mizeria umană. Nu-mi plac persoanele care se ascund după vorbe”, mărturiseşte solistul.

Întrebări şi răspunsuri:

De ce nu aţi lansat pe piaţă niciun album?
E simplu de înţeles în vremurile astea. Motive financiare. Îl am pregătit. Şase-şapte piese, compoziţii proprii, dar mai am de aşteptat.

Nu aţi reuşit să găsiţi un sponsor? Există încă mulţi iubitori de folcor.
În perioada asta, nu se înghesuie nimeni să te ajute să scoţi un CD. Am primit multe promisiuni. Doar atât. Până la urmă, cred că tot singur voi reuşi să înregistrez albumul. Ghinionul meu, că l-am întâlnit prea târziu pe Ion Dolănescu. Dar, mă bucur că a existat acel moment. Marele artist m-a ambiţionat, m-a făcut să am încredere în mine.

Profil:


Nume: Constantin Şontea
Data naşterii: 5 octombrie 1960, Pietrari, Dâmboviţa
Studii: Liceul Ienăchiţă Văcărescu şi Şcoala Populară de Artă
Familie: căsătorit

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite