Târgovişte: Constantin Rizea pregăteşte elita jandarmilor dâmboviţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Constantin Rizea pregăteşte elita jandarmilor dâmboviţeni
Târgovişte: Constantin Rizea pregăteşte elita jandarmilor dâmboviţeni

Este expert în autoapărare, de trei ori campion la wushu kung-fu şi este instructorul sportiv al trupelor antitero din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Dâmboviţa.

Constantin Rizea practică de mai bine de 14 ani artele marţiale chinezeşti, care i-au adus, pe lângă o condiţie fizică de invidiat, medalii la competiţii naţionale şi internaţionale, şi şansa de a se ocupa de condiţia fizică a jandarmilor dâmboviţeni. El a povestit pentru “Adevărul de Seară” că a început să practice acest sport din anul 1995, atunci când l-a cunoscut pe antrenorul său, care l-a asigurat că poate ajunge numărul unu.

Campion naţional după patru ani de muncă

A devenit campion după patru ani de antrenamente, astfel că în iunie 1999 a câştigat medalia de aur la Campionatul Naţional de la Bucureşti prin K.O. A demonstrat că acest titlu nu a fost doar o întâmplare, astfel că a devenit din nou campion în 2001 şi 2005.  În urmă cu trei ani a fost nevoit să se retragă, la recomandarea medicilor, din sportul de performanţă în urma unei accidentări foarte grave.

În acest an a devenit expert în autoapărare

Chiar dacă nu a primit uşor vestea că nu va mai putea practica artele marţiale chinezeşti la acest nivel, Constantin Rizea a mers mai departe şi a devenit instructor, după care şi-a deschis propriul club sportiv, care îi poartă numele.

Pregăteşte aproximativ 30 de sportivi, dintre care 18 participă la competiţii. Nu a fost an ca elevii săi să nu se întoarcă acasă cu medalii de la concursurile de profil, care se desfăşoară în ţară şi care sunt foarte apreciate de iubitorii acestui sport. În urmă cu doi ani, unul dintre elevii săi, Ioan Cercel, a devenit campion naţional, la categoria junior.

 “Mi-a plăcut acest sport din primul moment şi am ales să devin instructor ca să pot continua după accidentarea suferită, dar şi ca să învăţ pe alţii secretele acestui sport. Una peste alta, este foarte bine să practicăm sportul, pentru că este foarte benefic pentru sănătatea noastră”, spune sportivul.
În urmă cu doar o săptămână, Constantin Rizea a devenit expert în autoapărare. La sfârşitul lunii iunie, a participat, la Constanţa, la un stagiu de pregătire, unde a primit acest certificat, eliberat de Federaţia Română de Arte Marţiale.

Se ocupă de condiţia fizică a jandarmilor

În urmă cu nouă ani, sportivul se angaja la Inspectoratul de Jandarmi Dâmboviţa şi timp de şapte ani a făcut parte din detaşamentul mobil, care intervenea în cele mai dificile situaţii. “Nu m-am temut niciodată. Sportul m-a ajutat şi de data aceasta”, spune Constantin Rizea.

De aproape doi ani este instructor sportiv în cadrul inspectoratului şi pregăteşte atât trupele antitero, cât şi ale detaşamentului mobil de intervenţie. Sunt 30 de cadre care intră zilnic în sala de sport, pentru a se pregăti cel puţin două ore. Programul de pregătire ale loc atât dimineaţa, cât şi după-amiaza.

 “Activitatea sportivă este susţinută de conducerea inspectoratului. Întotdeauna am avut sprijinul lor, pentru că fără condiţie fizică bună nu ai cum să faci faţă deselor încercări cu care ne confruntăm”, a mai precizat Rizea.

În sala de pregătire intră o singură femeie, care, spune instructorul, este la fel de dură ca şi colegii săi, vine la antrenamente fără să se plângă şi se pregăteşte cot la cot cu toţi cei prezenţi în sală.

Întrebări şi răspunsuri

Nu este dur sportul pe care îl practicaţi?

C.R. Da, este un sport pentru cei care vor să meargă la competiţii. Loviturile sunt permise pe aproape toată suprafaţa corpului, în afară de gât, ceafă şi zona inghinală. Avem echipament special, dar nu te poate apăra de loviturile puternice.

Sport la club, sport la serviciu, mai există timp liber?

C.R. Luni, miercuri şi vineri am antrenamente după orele de program. Marţea şi joia ies la alergat cu sportivii. În plus, au fost elevi care au susţinut bacalaureatul la sport şi m-au rugat să-I pregătesc pentru a lua cu brio examenul. Aşa că doar la sfârşit de săptămână îmi rămâne timp pentru familie şi prieteni.

Ce-i place

“Îmi place foarte mult să călătoresc. Îmi place muntele mult, dar cu adevărat iubesc marea. Plec împreună cu familia şi prietenii de cel puţin trei ori pe ani în călătorii, în special la mare. Îmi place mult să gătesc. Specialitatea mea este pizza, dar îmi ies la fel de bine şi supele sau tocăniţele”

Ce nu-i place

“Nu-mi place că din ce în ce mai mulţi oameni devin răi, invidioşi, avari, se uită în grădina ceiluilalt. Nu-mi place lipsa de educaţie sau lipsa de comunicare. Nu îmi place când văd că tinerii nu mai practică sport, se îngraşă peste măsură de la vârste fragede şi preferă calculatorul în detrimentrul miscării, ceea ce nu este bine deloc”.

Profil

născut 1.04.1974 Târgovişte
studii: Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii Valahia Târgovişte
familie: căsătorit

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite