Târgovişte: Constantin Dondoi a săpat peste 300 de fântâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cristi, cum îi spun prietenii, a adus apa pentru multe familii din judeţ. A descoperit pietre, scoici şi lemne despre care crede că sunt de pe vremea potopului lui Noe.

Cristi şi-a dorit la început să devină poliţist. Nu a trecut examenul, iar eşecul l-a dus pe un alt drum, acela al şoferiei. Ani de zile a lucrat pe maşini mari ca şofer. Obişnuit cu drumurile lungi, obişnuit să vină acasă o dată pe săptămână, Cristi s-a apucat de negustorie. „M-am gândit să fac negustorie aşa că mi-am făcut autorizaţie. Mi-am cumpărat prima mea maşină, un Aro alb şi am început să vând varză, roşii, castraveţi, sare, var, porumb, pepeni, grâu”, povesteşte Cristi.

Într-o zi s-a hotărât să-şi facă un puţ în curte pentru că nu mai suporta certurile cu vecinul care îi refuza accesul la apă. „Vecinul meu nu mă lăsa să iau apă de la el aşa că am fost nevoit să-mi fac şi eu unul. Aveam 28 de ani şi nu ştiam cum se face aşa că am chemat pe cineva să-mi facă o pompă manuală. Persoana respectivă nu a găsit apă. Am continuat căutările de unul singur, sfătuit de cei care ştiau cum se procedează şi până la urmă am reuşit. Din acel moment am început să fac puţuri prin sat”, spune dâmboviţeanul.

În 2004 dorinţa de a oferi familie un trai mai bun l-a făcut să ia decizia de a pleca din ţară. A ajuns în Anglia unde a muncit timp de aproape trei ani.
„Am muncit în străinătate doi ani şi opt luni dar dorul de familie m-a făcut să mă întorc acasă. Nu mai suportam să stau departe de fetele mele”, mărturiseşte Cristi.
Când s-a întors în ţară a început să lucreze din nou pentru lumea din zonă oferind izvoarele mult aşteptate.
În şapte ani a săpat peste 300 de puţuri în tot judeţul şi chiar în capitală. Toată munca o face cu puterea mâinilor ajutat de un hârleţ, două găleţi, un sfredel.

A găsit „Ciudăţenii din adâncuri”

Cele mai grele momente sunt când sapă şi câte 14 metri adâncime şi nu dă de apă. „De multe ori mi s-a întâmplat să sap şi să nu găsesc apă, mai ales atunci când oamenii nu vroiau să folosesc sfredelul pentru că dădeau ceva bani în plus. Când nu am găsit izvor de apă, am acoperit groapa şi am renunţat”, povesteşte Cristi.

Dâmboviţeanul a întâlnit oameni disperaţi de nevoia de a avea o fântână în curte sau oameni care îşi făceau asta pentru a-şi satisface mofturile. „În urmă cu patru ani am avut o comandă într-o comună apropiată. Vroia să îşi facă un puţ pentru că dorea ca la bătrâneţe să stea în bucătărie şi de pe un scaun să coboare în fântână o bere la rece. Vroia să îi fac un puţ ca apoi el să facă o bucătărie peste. Mi-a mulţumit de o mie de ori când a văzut că a obţinut ce şi-a propus”, îşi aminteşte Cristi.

Dâmboviţeanul a descoperit de-a lungul anilor tot felul de lucruri în pământ. „Am găsit pietricele albe deosebite. Am fost fascinat de ce am descoperit în urmă cu şase luni şi anume scoici şi lemn la o adâncime de şase metri. Sunt dovezi care arată că au existat ape pretutindeni. Scoicile sunt de la potopul lui Noe”, crede Cristi.

Ce-i place:
Îmi place sinceritatea şi corectitudinea. Îmi place ca omul să aibă cuvânt, să pot avea încredere în el. Îmi place să citesc reportajele din ziare şi seara să stau liniştit pe canapea şi să mă uit la televizor.

Ce nu-i place:
Nu-mi place să fiu minţit. Urăsc bârfele şi vorba fără rost. Fetele mele spun că nu-mi place să fiu contrazis şi sunt de acord. Sunt şi situaţii când dau dreptate altora.

Întrebări şi răspunsuri:

Ce ai fi vrut să faci în viaţă şi nu ai reuşit?
După ce am terminat armata, am vrut să dau la poliţie. Nu am avut bani şi niciun sprijin, aşa că nu am reuşit. Îmi placea că uniforma unui poliţist impune respect şi curăţenie.

Cum te vezi peste 20 de ani?
Cred că peste 20 de ani o să fiu şi eu liniştit, fără să mai alerg zi de zi să fac bani. Fetele mele vor avea viaţa lor, familia lor. Cred că o să stau mai mult pe acasă sau măcar voi ajunge acasă mai devreme de ora 22.00. Peste 20 de ani mă vedeam mai bine dacă rămâneam în Anglia.

Profil:
Nume: Constantin Dondoi
Născut: 6 iunie 1973, Voineşti, judeţul Dâmboviţa
Studii: Grup Şcolar Constantin Brâncoveanu, Târgovişte, profil Electromecanică
Familie: Este căsătorit şi are două fete

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite