Târgovişte: Constantin Burlacov, pictorul de la Turnul Chindiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Constantin Burlacov, pictorul de la Turnul Chindiei
Târgovişte: Constantin Burlacov, pictorul de la Turnul Chindiei

Târgovişteanul face machete cu Cetatea Domnească şi personalizează diferite obiecte, de la scoici la halbe de bere. Lucrările sale pot fi achiziţionate la Turnul Chindia, unde artistul merge zilnic.

Constantin Burlacov a fost dintotdeauna fascinat de tot ce ţinea de artă. Dacă iniţial studia rocile şi calitatea lor, mai târziu s-a îndreptat spre muzică şi arte plastice.

„În clasa I, în timp ce copiii jucau jocuri copilăreşti eu spărgeam pietre şi studiam calitatea rocii. Mai apoi am cântat la chitară şi maestrul vroia să mă facă violonist pentru că îi plăcea că ciupesc frumos. Dar eu studiam chitara pentru că vroiam să intru într-o formaţie rock, să am succes la fete“, spune zâmbind dâmboviţeanul.

Prima persoană care l-a îndrumat către artele plastice a fost tatăl său. „Tata mi-a predat primele noţiuni de desen şi să fiu un perfecţionist. În domeniul nostru nu ai voie să foloseşti guma şi schiţele trebuie să fie spontane pentru că numai aşa demonstrezi că esti talentat, iar tata m-a învăţat toate astea“, povesteşte artistul plastic. Dar maeştrii care i-au pus pensula în mână au fost Marin Petre Constantin şi Tiberiu Cercel, cei care l-au îndrumat constant în activitatea de creaţie.

Fascinat de arta japoneză

A studiat artele orientale inspirat de o prietenă de familie, care era îndrăgostită de chimonourile purtate de japoneze. „Datorită prietenei mele am intrat în contact cu lumea niponă care m-a fascinat şi am început să citesc cărţi de specialitate. De acolo m-am inspirat şi am pictat motive şi simboluri japoneze“, mărturiseşte artistul plastic. O altă sursă de inspiraţie a artistului o reprezintă şi operele pictorului român Nicolae Grigorescu.

Artistul târgoviştean a avut expoziţii încă din liceu şi de-a lungul anilor a reuşit să-şi facă o clientelă fidelă. Acum, cei care îşi doresc un suvenir semnat Burlacov şi-l pot achiziţiona de la Curtea Domnească. „Am clienţi şi de peste hotare, care în clipa în care vin în ţară, în vacanţă, cumpără de la mine mici cadouri pentru ale duce rudelor din străinătate“, spune mândru Burlacov.

Lucrări de 2 centimetri


Pentru a crea micuţele opere de artă, târgovişteanul lucrează de cele mai multe ori cu lupa. „Am lucrări şi de doi centrimetri pătraţi. Am început lucrările acestea pentru că m-a fascinat un chinez care a pictat pe un bob de orez. De altfel, mă străduiesc ca tot ceea ce produc să fie unicat“, povesteşte artistul dâmboviţean. Pentru lucrările în lemn de mărime mică artistul cere de la 15 lei până la 30 de lei, în funcţie de complexitate.
Cea mai scumpă lucrare a artistului a fost un tablou de doi metri lăţime şi trei metri lungime. „Era un tablou cât o canapea, cu nişte cai care îţi creau impresia că aleargă spre tine. Am luat pe el 10.000 de lei, pe vremea lui Ceauşescu, asta în codiţiile în care o Dacie costa 70.000 de lei“, mărturiseşte Burlacov.

Profil:
Nume. Constantin Burlacov Iordache
Născut. 27 februarie 1954. Târgovişte
Studii. Liceul Teoretic „Carabela“ Târgovişte
Familie. Căsătorit, are o fată

Ce-i place:
„Iubesc viaţa şi îmi place să trăiesc. Pe vremuri, 80 % din timpul meu era ocupat de contemplarea naturii, dar acum nu mai am timp de aşa ceva“, spune artistul.

Ce nu-i place:
„Nu-mi place că evoluăm prea încet. Eu sunt un tip optimist şi aş vrea să avansăm mai repede, pentru că dacă batem pasul pe loc, nu trăieşti bucuria vieţii la cote maxime“

Întrebări şi răspunsuri:

Ce doriţi să faceţi în viitorul apropiat?
Doresc să devin student la Secţia de restaurare la Universitatea „Valahia” din Târgovişte, pentru că ştiu că am nevoie de această diplomă.

Urmează să aveţi vreo expoziţie?

Acum nu, dar trebuie să deschid nişte expoziţi. Va fi mai greu pentru că e destul de scumpă închirierea spaţiului, iar unele galerii din Târgovişte îţi cer să le donezi un tablou. Nu pot să fac aşa ceva deoarece fiecare lucrare de-a mea este ca un copil.

Care este cel mai amuzat lucru pe care vi-l puteţi aminti?
Odată a venit o doamnă care dorea să cumpere o Panteră Roz de altă culoare.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite