Conservare prin demolare în învăţământul din Găeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şcoala din Cartierul Vaideeasca, închisă în toamna trecută din cauza numărului insuficient de copii, va fi propusă spre demolare. Conservarea promisă de administraţia locală a însemnat lăsarea imobilului la discreţia hoţilor, care furat chiar şi ghivecele de flori, au scos prizele din perete şi au dărâmat sobele de teracotă din sala de sport.

Şcoala nr. 2 Vaideeasca este cunoscută de locuitorii din Găeşti sub numele de „Bătrâna Doamnă”, fiind cea mai veche unitate de învăţământ din oraş. După 85 de ani de funcţionare neîntreruptă, autorităţile au decis anul trecut să pună lacătul pe această instituţie, elevii fiind transferaţi către alte şcoli din urbe. Măsura a venit ca urmare a modificărilor survenite în Legea Învăţământului.

„Aveam 110 elevi. Nu era o unitate modernă, dar fusese reabilitată. S-au băgat ceva bani. Copiii, părinţii, cadrele didactice erau cu toţii mulţumiţi. Când am auzit că vor să o închidă, am început să facem demersuri, memorii... Degeaba”, spune prof. Magda Joiţa, cea care a coordonat activitatea instituţiei.

Hoţii au devastat totul


La un an de la luarea deciziei privind conservarea Şcolii nr. 2, nimic nu a mai rămas întreg în acest imobil. Hoţii au dat iama, devastând totul. S-au furat până şi ghivecele de flori. Parchetul a fost smuls din sălile de clasă, prizele – din perete, iar tocăria a fost ruptă şi geamurile termopan, făcute ţăndări. Grupul sanitar nou-nouţ a fost şi el vandalizat.

„Anul trecut, când s-a hotărât să fie închisă, am anunţat Poliţia. Am făcut notă la Inspectoratul Şcolar, că au mai rămas bunuri acolo. Am fost legată sufleteşte de acea şcoală. Cu un an înainte, sărbătorisem 85 de ani de existenţă şi acum vedeţi ce s-a întâmplat”, completează prof. Magda Joiţa. Oamenii susţin că nici Poliţia şi nici Primăria nu s-au îngrijit ca această clădire să fie păzită şi apărată de infractori, în ciuda numeroaselor semnale trase. 

image

CLIK PE FOTO PENTRU GALERIE FOTO

„E mai rău ca după război. Ăştia sunt banii noştri, nu ai primăriei. Noi am investit aici. Şcoala asta nu a fost construită nici de comunişti, nici de Ceauşescu şi nici de Băsescu. Sunt sparte termopanele, sunt furate chiuvetele, parchetul din două clase”, spune găeşteanul Alexandru Oprea. Mai adaugă localnicii că erau dispuşi să strângă bani pentru întreţinerea şcolii şi pentru plata profesorilor, numai să nu se desfiinţeze, însă nimeni nu i-a ascultat.

Părinţii vroiau să susţină întreţinerea şcolii


„Noi, la şedinţa făcută în vara trecută, am spus că vrem să contribuim cu bani, fiecare familie cu cât poate, numai să nu desfiinţeze şcoala. Ni s-a spus că nu se poate, că e ordin de sus să o închidă. Am depus memoriu la Primărie, la Inspectoratul Şcolar, la Bucureşti. Nu ştiu, domnule, de ce au desfiinţat şcoala asta. Au plecat de aici sute de generaţii. Au fost oameni care au ajuns sus”, precizează Florica Spilcă. „Ce s-a furat de aici? Tot, tot s-a furat. Am legat şi un câine să nu mai vină nimeni şi să ne alarmeze. Cum arăta şcoala asta? O frumuseţe. Cum este acum? Dezastru! E nenoricire, n-avem ce să-i mai facem”, ne-a spus şi Georgeta Avram.

Primarul Alexandru Toader susţine că administraţia locală nu are fonduri pentru a asigura paza şcolii. Ca măsură de prevenţie, în septembrie 2010, mobilierul, materialele didactice, centrala termică şi caloriferele au fost puse la adăpost sau mutate la alte şcoli. „Ca să aducem o firmă de pază, ar însemna un buget mai mare decât dacă ar fi funcţionat şcoala. Singura soluţie – să discutăm în Consiliul Local să fie dărâmată şi terenul pus la dispoziţia administraţiei şi folosit în alte scopuri”, afirmă Alexandru Toader.

Cea mai „bătrână” şcoală din Găeşti


Unitatea de învăţământ din Cartierul Vaideeasca a fost construită acum 85 de ani, la iniţiativa învăţătorului Dumitru Apostol, exclusiv prin efortul financiar al locuitorilor din zonă. Dascălul a umblat din casă în casă şi a strâns banii cu care s-a ridicat şcoala. A funcţionat neîntrerupt până în iunie 2010, când s-a decis ca cei 110 elevi să fie transferaţi către alte instituţii de învăţământ din oraş.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe targoviste@adevarul.ro!

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite