Târgovişte: Concedii fără prime de vacanţă în plin sezon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Concedii fără prime de vacanţă în plin sezon
Târgovişte: Concedii fără prime de vacanţă în plin sezon

Autorităţile locale şi judeţene au suspendat de mai bine de o lună acordarea primelor de vacanţă. Sunt însă şi angajaţi care au reuşit să intre în posesia acestor sume doar pentru faptul că şi-au luat concediu în prima parte a anului. Numărul lor este însă destul de mic.

La Primăria Târgovişte nu se mai acordă de mai bine de o lună primele de vacanţă de care ar trebui să beneficieze funcţionarii din instituţiile publice. Aceste drepturi au fost suspendate până la sfârşitul anului. Nici angajaţii Prefecturii sau ai Consiliului Judeţean Dâmboviţa nu mai primesc aceste sume la plecarea în concediu, dar toţi aşteaptă ca lucrurile să revină la normal. Au fost şi angajaţi mai inspiraţi, care au depus cererile de concediu până la data de 1 iulie şi astfel au intrat în posesia acestor bani.

30% din funcţionarii Primăriei au primit prime de vacanţă

Purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Târgovişte, Bertha Colea, a declarat, pentru “Adevărul de Seară”, că doar 30% din cei 300 de funcţionari publici din cadrul instituţiei au intrat în posesia primelor de vacanţă. Astfel, până la 1 iulie 2009 au fost achitate prime de vacanţă în valoare de 100.000 de lei. Colea a adăugat că suma alocată de la buget pentru acordarea acestor drepturi este de 350.000 de lei.

Prime de vacanţă pentru jumătate din salariaţii Prefecturii

Jumătate din angajaţii Prefecturii judeţului Dâmboviţa au plecat în concediu până la data de 1 iulie şi astfel au intrat în posesia primelor de vacanţă. Din cei 34 de salariaţi, care au dreptul la aceste sume conform legii, 19 au primit banii şi au plecat în concediu pentru cel puţin 15 zile lucrătoare.

“A fost sistată acordarea primei de vacanţă încă din 10 iulie, însă oamenii care nu au primit aceşti bani ar putea beneficia de aceste fonduri undeva prin luna octombrie. Oamenii au înţeles, ştiu că este criză, dar ştiu că într-un fel sau altul vor primi acesti bani. Sumele alocate pentru aceste drepturi sunt în jurul cifrei de 304 milioane de lei vechi”, a precizat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Dâmboviţa, Andreea Ionescu.

Potrivit acesteia, doar şase din cei 37 de angajaţi de la Serviciul Public de Paşapoarte şi Permise Auto au intrat în posesia acestor sume, valoarea acestora fiind de 1164 de lei.

Drepturi sistate şi la Consiliul Judeţean Dâmboviţa

Şi la Consiliul Judeţean Dâmboviţa acordarea primelor de vacanţă a fost amânată până spre sfârşitul acestui an. "Starea economiei româneşti este criteriul în funcţie de care se poate decide ulterior acordarea primelor de vacanţă”, se arată într-o adresă primită la redacţie, ca răspuns la solicitarea “Adevărului de Seară” privind sumele cheltuite cu acordarea primelor de vacanţă. Nu se specifică însă numărul de angajaţi care au intrat în posesia acestor bani de la începutul anului şi nici numărul de solicitări înregistrate.

Nu sunt plângeri, deocamdată

Vicepreşedintele Sindicatului din Administraţia Publică Locală Dâmboviţa, Răzvan Coroliu, a declarat că, până la această dată, nu au existat plângeri din partea salariaţilor instituţiilor din judeţ şi că toate cererile depuse au fost rezolvate.

“Dacă ne referim la primele de vacanţă ştim că s-au rezolvat toate cererile depuse, însă nu avem la dispoziţie un procent sau numărul de cereri. Din punctul nostru de vedere nu au cum să anuleze acordarea primelor de vacanţă. Să nu uite că este un drept câştigat în instanţă”, a declarat Coroliu.

Salariaţii îşi spun nemulţumirile în şoaptă

Deşi nu îndrăznesc să-şi exprime cu voce tare nemulţumirea, unii angajaţi şoptesc în grupuri restrânse că această situaţie nu este una normală. “Am devenit mai catolici decât Papa. Nici nu se dă la nivel guvernamental decizia şi noi ne şi grăbim să o aplicăm”, a declarat un angajat al Primăriei Târgovişte, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

De aceeaşi părere este şi un angajat al Prefecturii Dâmboviţa, care, de asemenea, nu a dorit să-şi dezvăluie identitatea. “E, la noi ca la nimeni. Unii primesc, alţii ba. Nu că m-aş îmbogăţi cu aceşti bani, dar este un drept de care aş vrea să beneficiez. Sunt salarii mici, iar aceşti bani vin uneori ca o gură de aer, dar ce ştiu ei”, spune salariatul Prefecturii.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite