Comemorare: Coroane şi multe necunoscute despre Revoluţia de la Târgovişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eroii revoluţiei, comemoraţi şi la Târgovişte
Eroii revoluţiei, comemoraţi şi la Târgovişte

Oamenii de rând ştiu doar că aici au fost prinşi şi împuşcaţi Elena şi Nicolae Ceauşescu, în urmă cu 21 de ani.Consiliul Judeţean Dâmboviţa va finanţa editarea unei cărţi-document care să dezvăluie adevărul gol-goluţ despre ce s-a întâmplat la Târgovişte în decembrie 1989.

Astăzi, şi la Târgovişte, s-au comemorat cei 21 de ani trecuţi de la evenimentele din decembrie 1989. Reprezentanţii asociaţiilor de revoluţionari şi şefii de instituţii publice au depus coroane de flori şi au păstrat un moment de reculegere în faţa monumentului eroilor revoluţiei, ridicat în Piaţa Mihai Viteazul.

Au trecut 21 de ani, dar târgoviştenii nu cunosc încă ce s-a întâmplat în acele zile fierbinţi de decembrie. Oamenii ştiu că aici au fost prinşi şi executaţi Elena şi Nicolae Ceauşescu, dar ce s-a petrecut prin instituţiile statului, cum s-a împărţit puterea atunci, cum s-a acţionat, cine sunt cei care au tras... au rămas încă o necunoscută pentru majoritatea populaţiei.

Uite inscripţia, nu e inscripţia...

Consiliul Judeţean va finanţa publicarea unei cărţi-document, care să conţină informaţii exclusive despre ceea ce s-a întâmplat la Târgovişte în perioada 21-31 decembrie 1989. „Este foarte interesant de cunoscut acele momente, pe minute, pe ore”, crede preşedintele Consiliului Judeţean, Florin Popescu.

Pompiliu Nedelcu

Pompiliu Nedelcu – directorul Direcţiei de Sport şi Tineret Dâmboviţa a mărturisit, în cadrul simpozionului dedicat Revoluţiei din decembrie 1989, că este prima dată după 21 de ani când vorbeşte public despre ceea ce a trăit atunci. Pompiliu Nedelcu nu a dorit să obţină certificat de revoluţionar, deşi a fost în focul evenimentelor.

A dezvăluit că deţine documente, însemnări, ba chiar şi un jurnal inedit despre ceea ce s-a întâmplat în fostul sediu al Comitetului Judeţean Dâmboviţa. Este dispus să contribuie cu aceste informaţii la editarea lucrării despre decembrie 1989 la Târgovişte.

Ion Hodorog – artist fotograf şi participant la Revoluţia din decembrie 1989 este mâhnit din cauză că autorităţile locale au dat jos de pe frontispiciul Primăriei Târgovişte placa de marmură pusă de revoluţionari, mărturie a faptului că Târgoviştea este oraş martir.

Ion Hodorog

„Am încercat în nenumărate rânduri să discut cu cei din conducerea administraţiei locale, să-i determin să pună placa la locul ei. Degeaba. Au dat-o jos când au refăcut sediul Primăriei şi nu au mai vrut să o pună la loc”, crede Ion Hodorog.

Viceprimarul Târgoviştei, prof. Honorius Moţoc, promite că va căuta placa dată jos în urmă cu patru ani, şi, dacă o va găsi, o va monta acolo unde îi este locul.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite