Alin Miriţă colecţionează machete de tancuri şi avioane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Târgovişteanul a câştigat locul doi pe ţară la un concurs naţional de aeromodelism. Este pasionat de istorie şi de război.

Alin Miriţă este pasionat de avioane de mic copil, iar la vârsta de doar patru ani vroia să se înscrie la Clubul de Aeromodelism din Pucioasa, pentru a afla mai multe despre „obiectele zburătoare”. „Petreceam mult timp la bunicii mei, care stau în Pucioasa, aproape de clubul de aeromodelism de acolo. Auzeam mereu avioanele şi am vrut să mă înscriu şi eu, însă eram prea mic”, povesteşte Alin Miriţă. Dacă alţi copii de vârsta sa îşi doreau să se facă doctori, pompieri sau poliţişti, târgovişteanul visa să ajungă pilot sau tanchist. „Nu-mi dau seama ce anume m-a determinat să îmi doresc asta, dar îmi plăcea mult ideea de a pilota un avion sau de a manevra un tanc”, mărturiseşte tânărul de 25 de ani. La opt ani s-a înscris la clubul de aeromodelism din Pucioasa, unde a învăţat să creeze machete statice, dar şi zburătoare, cu care a participat la mai multe concursuri naţionale. „Îmi plăcea mult să creez, să văd că iese ceva frumos din mâna mea. Una dintre machetele făcute de mine se află încă la muzeul aviatic de acolo. La concursuri era superb, aveam o anumită satisfacţie să concurez cu alţi tineri din ţară”, spune târgovişteanul. Tot acolo a învăţat şi istoria aviaţiei, despre care a aflat multe. „Am prins drag de activităţile care se desfăşurau acolo. Învăţam despre Traian Vuia, despre toţi marii aviatori români, activitatea şi viaţa lor, se ţineau chiar şi concursuri pe tema asta. Activitatea de acolo era ceva de vis. Nu era, practic, ceva ce faci în fiecare zi, ca şi cum te-ai juca pe calculator, acolo reuşeai să te implici şi să creezi ceva”, adaugă acesta. La 15 ani a reuşit să câştige locul doi la un concurs naţional de aeromodelism. Era în culmea fericirii, după atâţia ani de muncă în care a învăţat tot ce se putea despre acest sport mai puţin mediatizat.

Crează machete de tancuri

Acum, la maturitate, colecţionează machete de tancuri şi avioane pe care le crează singur. Aceasta este noua sa pasiune, de care se ocupă cu mare drag. Pentru a creea asemenea machete este nevoie de mult timp şi răbdare. „Este necesară multă minuţiozitate pentru aşa ceva, dar dacă te pasionează totul pare simplu. Aceste machete sunt făcute din multe piese mici pe care le ansamblezi şi le lipeşti. Deşi pare a fi un puzzle, este, de fapt, mai mult de atât. Sunt unele machete la scară foarte mică, care sunt foarte migăloase, ajungi să lipeşti piesele bucată cu bucată sub lupă, că sunt prea mici”, spune acesta.
Târgovişteanului i-a plăcut să înveţe istorie, era materia sa preferată. Cel mai mult i-a plăcut să ştie cât mai multe lucruri despre războaiele mondiale. Aşa a deprins o pasiune faţă de tancuri, mai ales cele folosite de nemţi. Ştie toate datele tehnice ale tancurilor participante în război. „M-au impresionat forţa şi masivitatea lor. La început nu ştiam cum se conduce un tanc, nu văzusem niciunul pe dinăuntru. Credeam că are un volan, că este ceva simplu, că nu are un sistem complex de ghidare şi de manevrare. Am avut ocazia să intru într-un tanc şi nu îmi imaginam că înăuntru poate să fie locul atât de strâmt, claustrofobic, unde aproape că stai înghesuit”, povesteşte Alin Miriţă.


Întrebări şi răspunsuri
Ce îţi doreşti cel mai mult în acest moment?
„Aş vrea să scriu o carte adventure-fantesy. Îmi place acest gen, am citit multe astfel de cărţi. Mă gândesc să transpun realitatea într-o lume fantezistă.”

Sunt mulţi oameni care crează şi colecţionează machete?
„Sunt mulţi oameni maturi care sunt pasionaţi de aşa ceva, unii dintre ei colecţionează chiar şi figurine cu soldăţei. Pasiunea nu ţine cont de vârstă. Ca fapt divers, un copil nu poate să creeze astfel de machete.”

Ce-i place
„Îmi plac mult jocurile pe calculator şi, de asemenea, cele online, majoritatea de război. Îmi place să citesc cărţi în care se regăseşte perioada războaielor mondiale, am citit tot ce a scris Sven Hassel.”

Ce nu-i place
„Nu-mi plac ipocrizia şi răutatea. De asemenea, nu îmi place când cineva îmi spune ce să fac şi o spune ca pe un ordin.”

Profil
Născut. 20 septembrie 1984, Târgovişte
Studii. Universitatea Hyperion Bucureşti, Facultatea de Jurnalism.
Familie. Are o soră mai mică.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite