JAF: Clădiri de patrimoniu naţional, furate cu… căruţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poliţia a prins hoţii în flagrant, însă dosarele sunt ţinute pe loc, fiindcă proprietarii sunt de negăsit.  Plecând probabil de la ideea că tutunul dăunează grav sănătăţii, dâmboviţenii s-au pus cu barosul pe fostele depozite din oraşele Titu şi Găeşti, imobile incluse în lista monumentelor istorice.

În astfel de clădiri nu poţi să baţi nici măcar un cui fără să ai avizul de specialitate de la Ministerul Culturii. Asta spune legea! În realitate, cele două depozite sunt dezmembrate bucată cu bucată de căutătorii de fier vechi.

La Găeşti, declară agent de poliţie Raluca Trandafir, purtător de cuvânt al IPJ Dâmboviţa, oamenii legii au întocmit 16 dosare penale pentru săvârşirea infracţiunii de furt, hoţii fiind prinşi în flagrant. „Conform legii, s-au înaintat adrese către proprietar, însă nici până la această dată Poliţia Găeşti nu a primit răspuns”, afirmă agent de poliţie Raluca Trandafir.

Locuitorii din zonă spun că se fură zi şi noapte. „Cu siguranţă pe patron îl interesează terenul, d’aia nu ia măsuri să pună pază. Adevărul este că pământul valorează mai mult decât clădirile astea, lăsate în mai puţin de un an de zile fără acoperişul din tablă, fără structura metalică şi chiar fără multe dintre cărămizi.

Locaţia este una bună, cu acces imediat la calea ferată, la autostradă. E o zonă cu vad comercial”, crede un găeştean.

Pază, doar pe hârtie

La Titu, altă abordare, acelaşi efect. La cererea Poliţiei, scriptic, proprietarul a angajat anul trecut o firmă de pază pentru fostul depozit de tutun al ţării. Spunem scriptic, pentru că în realitate, paznicul nu este de găsit în niciun moment al zilei. În atare condiţii, doritorii de fier vechi şi cărămidă se... servesc în voie.

image

În concluzie, cele două monumente istorice sunt pe cale de dispariţie, fiind transformate de unii semeni de-ai noştri în mijloace de subzistenţă. Ca şi poliţiştii, „Adevărul de Seară” nu a reuşit să ia legătura cu proprietarii celor două foste depozite de tutun pentru a afla de ce le-au lăsat pradă hoţilor.


Viorica Arghir, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Naţional Dâmboviţa, spune că instituţia pe care o coordonează nu poate întocmi decât note de constatare privind starea monumentelor, după care trebuie să intre pe fir Poliţia şi Parchetul, în funcţie de situaţia din teren.

În cazul în care un proprietar doreşte să declaseze din listă un monument trebuie să întocmească un dosar, care ajunge la Comisia Zonală pentru Monumentele Istorice. Avizul acesteia este înaintat Comisiei Naţionale şi de aici la ministrul Culturii, singurul abilitat să dea ordin de declasare.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite