Cizmarii şi croitorii, salvaţi de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristina caută în catalog modele potrivite pentru cliente
Cristina caută în catalog modele potrivite pentru cliente

Atelierele meşteşugăreşti din Târgovişte par soluţia perfectă pentru a face economie. Cu venituri tot mai mici, târgoviştenii aleg să-şi repare pantofii în loc să cumpere ceva nou. Cum bugetul familiei este serios afectat de criză, femeile îşi fac haine la croitorie. 

Criza financiară pare să fie colac de salvare pentru meşteşugarii cizmari şi croitori din Târgovişte. Dacă până nu demult meseria de cizmar sau de croitor era pe cale de dispariţie, criza i-a salvat de faliment. Cu venituri tot mai mici, târgoviştenii nu-şi mai permit să cumpere încălţămintea nouă şi vin tot mai des la cizmari să-şi repare pantofii vechi. Cel mai mult au de câştigat meşteşugarii vechi în branşă, aceştia având pe lângă clienţii de zi cu zi şi clienţii fideli. “Suntem de câţiva ani în acest oraş şi avem foarte mulţi clienţi fideli. Oamenii vin să-şi repare pantofii, mai ales că acum nu mai au bani să-şi cumpere ceva nou. Este normal să dea omul 17 lei pentru a schimba o talpă, în loc să dea 100 de lei pentru o pereche nouă. Criza a afectat pe toată lumea, vin la noi şi tineri şi bătrâni, vin toate categoriile de vârstă”, spune Mihai Georgescu, cizmar într-un atelier din micro 6.

Haine după catalog la preţuri mici


Şi croitoreselor le merge bine în ultima perioadă pentru ca au preţuri mici şi în plus pot satisface cerinţele celor mai pretenţioase doamne. În zona complexului Muntenia s-a deschis de două luni un atelier de croitorie. Nu se pot plânge de lipsa comenzilor pentru că zilnic vin oameni care cer ceva după catalog sau doar să-şi modifice vechile haine. Mireala are probleme cu banii şi cum nu vrea să renunţe la stilul ei vestimentar s-a gândit să apeleze la o croitoreasă pentru a face economie dar şi pentru a purta ceva ce-i place. “Am ales acest atelier pentru că ştiu că-mi pot face ceva frumos, după cerinţele mele. Mă uit pe catalog să-mi găsesc un model de fustă drăguţ şi poate şi o bluză. În magazine nici nu mai intru pentru că toate sunt scumpe şi nici nu sunt pe măsura mea”, spune clienta atelierului.

Unii târgovişteni nu îşi mai înnoiesc garderobă de primăvară de la magazin, ci apelează la servicile unei croitorese. “Vin din ce în ce mai mulţi. Criza afectează pe toată lumea. Aleg serviciile unei croitorese pentru că la noi este mult mai ieftin să îţi faci ceva pe comandă. Manopera costă 35 de lei la care se adaugă preţul materialului, care variază de la 7 lei/ mp la 28 de lei/ mp”, spune Cristina, angajată a atelierului de croitorie din zona Complexului Muntenia. 

“50 de lei o cămaşă”

“Omul vine, îşi alege un model şi într-o săptămână i se aduce produsul. Comenzile merg în atelierul nostru de croitorie. Pentru o cămaşă o femeie plăteşte în jurul sumei de 50 de lei”, spune Cristina.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite