Ciprian Şuţu apără elevii aflaţi în dificultate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciprian Şuţu preşedintele elevilor
Ciprian Şuţu preşedintele elevilor

La 17 ani, dâmboviţeanul este preşedintele Consiliului Elevilor de la Liceului Ion Heliade Rădulescu. Le ascultă nemulţumirile şi problemele şi  încearcă să le rezolve.

Ciprian este un tânăr care locuieşte în Viforâta, la 4 kilomentri de Târgovişte împreună cu bunica şi mătuşa lui. Chiar dacă nu a avut lângă el părinţii, aceştia fiind plecaţi în Spania pentru a-i oferi condiţii mai bune de trai, băiatul a ştiut întotdeauna că trebuie să fie un copil cuminte cu rezultate bune la învăţătură. “Am crescut cu bunica şi sora mamei. Au ştiut să mă educe şi nu am luat-o pe căi greşite, cum au făcut alţi copii care au fost lăsaţi în grija bunicilor sau a rudelor. Mereu şcoala a fost pe primul plan, de aceea şi acum la liceu, am media 9,52 “, spune Ciprian.

A jucat fotbal de performanţă
În clasele I-IV îi plăcea să se implice în cât mai multe proiecte: concursuri de matematică şi cultură generală. Apoi în clasele V-VI a fost la şcoala sportivă, unde participa cu echipa de fotbal ( FCM Târgovişte) la turnee şi campionate. “Îmi plăcea să joc fotbal dar am avut un accident şi a trebuit să mă opresc. Aveam campionate, turnee în Vâlcea, Argeş. Antrenor îmi era Haralambie Bechianu”, povesteşte tânărul.

Când a terminat clasa a VI-a a plecat din ţară, în Spania la părinţi, cu gândul să se stabilescă definitiv cu familia. A învăţat foarte repede limba spaniolă, s-a acomodat uşor, dar când a venit timpul să se ducă la şcoală, a întâmpinat probleme. “Mi-a fost foarte greu, copiii spanioli erau foarte xenofobi în acea vreme. Mă jigneau. Am fost băgat într-o clasă de extraheri, adică emigranţi, şi din cauza asta după cinci luni am venit acasă în România”, îşi aminteşte Ciprian.

Preşedinte al Consiliului Elevilor
În prezent, Ciprian este elev în clasa a XI-a la Liceul Ion Heliade Rădulescu din Târgovişte. În urmă cu un an, a devenit preşedinte al Consiliului Elevilor, la Liceului Ion Heliade Rădulescu. La fiecare şedinţă a consiliului, băiatul le ascultă, colegilor,  nelamuririle sau problemele. De obicei, acestea u legătură cu profesorii, colegii şi în cel mai rău caz cu persoanele din afara şcolii. ”Încerc să le rezolv problemele colegilor mei. Împreună cu profesorii întocmim procese verbale, iar apoi aceste lucruri le discut cu ceilalţi preşedinţi de la celelalte licee din judeţ. Luăm măsuri împreună cu inspectorul care ne asistă”, explică Ciprian.

S-a implicat în multe proiecte ale Consiliului Judeţean al Elevilor: balul bobocilor de anul trecut, dar şi de anul acesta, concursul de cultură generală de anul trecut şi de anul acesta, concursul de tenis de masă şi de şah. S-a ocupat de strângerea de fonduri privind copiii săraci şi bătrânii, proiect ce a avut loc în iarnă. A participat la un concurs de informatică, unde a luat locul II. Concursul s-a numit New Projects, unde fondator a fost directorul liceului, Radu Tăbârcă.

Profil:
Nume: Iulian Ciprian Şuţu
Născut: 27 octombrie 1992, Târgovişte
Studii: elev la Liceul Ion Heliade Rădulescu, Târgovişte, profil Ştiinţe Sociale
Familie: singur la părinţi

Ce-i place:
Îmi place să mă distrez, să ies cu prietenii şi să ascult muzică. Când am timp liber îmi place să joc fotbal. Ţin foarte mult la etichetă, îmi place să arăt bine şi de aceea merg zilnic la  sala de forţă. Îmi plac oamenii care nu mă mint.

Ce nu-i place:
Nu-mi plac persoanele care se ţin după mine pentru că sunt cineva. Nu-mi place să fiu minţit, vreau să mi se spună „verde-n faţă”. Nu-mi place când e vremea urâtă, mai ales când plouă şi mai ales, nu-mi place când iau o notă mică la şcoală.

Întrebări şi răspunsuri:

Ce ai vrea să se schimbe în sistemul de învăţământ?

Eu cred că sunt multe de schimbat, eu aş zice că ar fi bine să avem cinci ore pe zi şi nu şase, să avem profesori mai indulgenţi. Vreau să se hotărască odată cu regulile şi probele de bacalaureat, că tot le schimbă de la an la an.

Ce planuri ai?
În primul rând vreau să îi mulţumesc pe părinţii mei, adică să iau bacul şi să reuşesc la Academia de Poliţie. Vreau să fiu poliţist pentru că este o meserie bine plătită şi stabilă. Mă gândesc să fac şi Dreptul. 


Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite