Târgovişte: Cinci dâmboviţeni află zilnic că sunt bolnavi de diabet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 650 de persoane au fost diagnosticate, de la începutul anului, cu diabet. În judeţul Dâmboviţa sunt peste 12.000 de diabetici, iar cei mai mulţi au forma uşoară a bolii. Afecţiunea nu se vindecă niciodată.

Foarte mulţi dâmboviţeni au aflat că sunt diabetici în urma unor analize de rutină. Alţii au trecut direct la insulină, pentru că au aflat de boală prea târziu, întrucât ani de-a rândul nu şi-au verificat starea de sănătate şi au ignorat semnele bolii.

Sunt 12.500 de bolnavi de diabet


La Spitalul Judeţean de Urgenţe Târgovişte sunt înregistraţi peste 12.500 de bolnavi de diabet, iar aproximativ 650 de persoane au fost diagnosticate cu această boală de la începutul acestui an.

“Anul trecut, cam în aceeaşi perioadă, a fost un număr foarte mare de cazuri noi descoperite, pentru că se făceau analizele obligatorii gratuite, iar mulţi au profitat şi au verificat starea de sănătate. Au fost 1.265 de cazuri în prima jumătate a anului”, a declarat coordonatorul Programului de Diabet Zaharat, doctor Viorica Stoicescu.

Diabetul de tip II este cel mai frecvent

Cele mai multe cazuri diagnosticate sunt cele de diabet tip II.  Peste 9.600 de pacienţi din judeţul Dâmboviţa merg cu reţetele eliberate gratuit, în fiecare lună, la farmacii pentru a intra în posesia medicamentelor. 

Forma cea mai gravă a bolii, diabet tip I, o au aproximativ 2.000 de damboviţeni, care sunt dependenţi de insulină. Peste 530 de dâmboviţeni au aflat din timp de această boală şi trebuie doar să ţină regim.

Cele mai multe cazuri înregistrate sunt la adulţi, dar sunt şi 56 de bolnavi cu vârste de până în 18 ani diagnosticaţi cu diabet.

“Boala în sine nu este mortală, dar ea poate duce la deces prin complicaţiile pe care le dă. Tipul I de diabet este cel mai periculos, dacă bolnavul nu se prezintă la medic. Şi diabetul de tip II poate da complicaţii cum ar fi orbire, insuficienţă renală sau amputaţii ale membrelor. A început să scadă vârsta la care această afecţiune se manifestă”, avertizează medicul.

Atenţie la alimentaţie!

Doctorul Viorica Stoicescu atrage atenţia ca alimentaţia corectă, mişcarea, odihna, eliminarea exceselor din viaţa noastră ne pot feri de acestă boală, care nu se va vindeca niciodată.

“Trebuie să fim atenţi, pentru că glicemia se instalează lent. Din cauza sedentarismului, a unei alimentaţii hipocalorice, dulciurile multe, prăjiturile în exces, foarte multe persoane ajung să fie diagnosticate cu această boală”, mai spune medicul.

Viorica Stoicescu atrage atenţia persoanelor care au în familie rude de gradul I bolnave de diabet că pot avea această boală, riscul fiind de 15 ori mai mare comparativ cu cei care nu au în familie astfel de cazuri.

Nici persoanele obeze nu vor fi ocolite de diabet, dacă nu vor adopta un stil de viaţă sănătos. Riscul de a dezvolta această boală este de 20 de ori mai mare, decat în cazul unei persoane cu o greutate normală.

Dieta unui diabetic este drastică

Un bolnav de diabet trebuie să aibă o dietă foarte bine organizată. Nu trebuie să mănânce dulciuri, grăsimi, are voie decât foarte puţină pâine, iar despre alcool şi tutun nici nu poate fi vorba.

“Mie mi-au descoperit diabetul acum 12 ani. Îmi plăceau foarte mult dulciurile şi mâncam fără să ţin cont de urmări. Ştiam că sunt sănătoasă. Făceam o omletă cu 4 ouă şi mâncam şi grăsimi, că îmi plăceau. Acum e tare greu cu regim”, a declarat Ana Ionescu, o pensionară în vârstă de 82 de ani.

Mai bine previi decât să tratezi

“Ultima dată când am făcut analize aveam colesterolul cam mare. Am ţinut regim o perioadă, dar după o vreme am început să mai mănânc câte un pateu sau o pizza. Sunt însă atentă să nu depăşesc măsura. Am în familie persoane cu diabet şi ştiu cât e de dificil să renunţi la anumite obiceiuri alimentare”, a precizat Cerasela Matei, o tânără secretară în vârstă de 33 de ani.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite