Chioşcuri de pâine tip economat la Dragomirești

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sătenii cumpără pâinea mult mai ieftin
Sătenii cumpără pâinea mult mai ieftin

Primăria Dragomireşti – comună situată lângă municipiul Târgovişte – a încheiat un parteneriat cu un producător de pâine, care a deschis în localitate cinci chioşcuri, în satele Dragomirești și Decindeni, unde pâinea şi produsele de panificaţie se vând la preţ de fabrică. Oamenii au posibilitatea să cumpere cu 70 de bani pâinea pe care o achiziţionau înainte cu 1.3 – 1.4 lei, în funcţie de magazin.

“Pe lângă faptul că este mai ieftină, pe mine mă bucură că e mereu proaspătă. De când s-au deschis chioşcurile astea, numai de aici cumpăr pâine, fiindcă e mai bună. Nu mai iau din altă parte, chiar dacă îmi dădea şi pe caiet și plăteam când luam pensia. Economisesc cam 30 - 40 de lei pe lună și, la pensia mea de 450 de lei, înseamnă ceva. Pot să cumpăr un kilogram de zahăr, unul de ulei și să plătesc și apa ”, ne-a mărturisit o bătrânică.

Pâine la jumătate de preț

Foarte bucuroși că s-au deschis aceste chioșcuri sunt și elevii de la școli, fiindcă au acum posibilitatea să-și cumpere diferite produse pentru masa din pauze – cornuri cu gem, cu ciocolată, covrigi etc. ”Se face coadă în fiecare zi. Toți vrem să ne luăm ceva de mâncare. Sunt produse ieftine și bune. Dimineața, chiar și pe frigul ăsta din ultimele zile, cornurile și covrigii sunt calzi”, spune Andreea, elevă în clasa a VII-a.

Cele cinci puncte de distribuție a produselor de panificație au fost deschise în zone extrem de circulate din satele Dragomirești și Decindeni – lângă școli, stații de autobuz și chiar în apropierea bisericilor. ”Sper ca hotărârea pe care am luat-o, prin înființarea acestor chioșcuri, să rezolve măcar în parte scumpirea produselor agricole care îngreunează teribil cosul zilnic al fiecărei familii. Mă bucur foarte mult că, pe lângă ajutorul pe care sper că l-am dat cetățenilor prin acest proiect, am înființat și cinci locuri de muncă, fiindcă vânzătoarele de la chioșcuri fiind din comuna Dragomirești”, precizează primarul Dragoș Vlădulescu.



Contribuţia administraţiei locale în acest parteneriat constă în punerea la dispoziţia întreprinzătorului, în mod gratuit, a terenului pe care au fost amplasate chioşcurile de pâine. “Ideea mi-a fost dată chiar de locuitorii comunei, care se văitau că nu le mai ajung banii nici măcar să-şi cumpere pâinea de zi cu zi. Mi s-a părut incredibil şi am decis să fac ceva în această privinţă. Am reuşit, cu aprobarea consilierilor locali, să aduc la Dragomireşti pâine la preţ de producător”, ne-a declarat edilul Dragoş Vlădulescu. Dacă parteneriatul va da roade, se vor deschide alte chioşcuri de pâine, şi în satele mai depărtate de centrul comunei. Mai mult, primarul caută acum întreprinzători din alte domenii, dispuși să deschidă la Dragomirești magazine unde produsele alimentare de bază – zahăr, ulei, orez, griș etc. - să fie vândute la preț de producător.

S-a revoltat concurența

Ideea administrației de la Dragomirești nu a prins la toată lumea. Patronii buticurilor din cele două sate s-au revoltat, fiindcă, spun ei, le-au fost furați clienții. Până la urmă, au înțeles că acestea sunt resorturile economiei de piață și au operat reduceri de preț. ”Cetățenii aveau dreptate când se plângeau. Prețul era cu 50% mai mare la unele produse de panificație. Comercianții de la noi aveau un profit mai mare chiar decât producătorul pâinii. Exemplu concret: pâinea «Graham» feliată, de 300 de grame, se vinde la chioșcurile proaspăt înființate cu 0,85 lei, iar la celelalte magazin era 1.5 lei. Apoape dublu, deci. Pentru mine, este îmbucurător faptul că au coborât și ei prețurile, pentru a putea fi competitivi”, spune primarul Vlădulescu.

No title
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite