Târgovişte: Turnul Chindia, vandalizat de îndrăgostiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unii dintre cei care vin la Curtea Domnească din Târgovişte lasă în urma lor câte o amintire. Pentru a evita acest lucru în viitor, conducerea instituţiei va instala din octombrie camere de supraveghere.

Turnul Chindiei este vizitat zilnic de zeci de persoane. De-a lungul unei luni de zile, mii de oameni urcă treptele bătrânului monument. Din păcate, unii dintre ei ţin morţiş să lase un semn al trecerii lor.

De la primul etaj, în balcon, se vede că turnul a fost vizitat de multe perechi de îndrăgostiţi. „Alex + Deea“ stă scris mare pe peretele etajului 1, scrijelit în var. Cei care au scris acest legământ pe monumentul istoric au folosit un marker sau o cariocă. Alţii, însă, folosesc cheile pentru a-şi scrijeli numele pe pereţii vechi de sute de ani.

image



Există şi cazuri în care vizitatorii au venit cu ojă sau chiar vopsea de acasă pentru a se semna pe zidurile turnului târgoviştean. „Amy + Ela“ stă scris cu litere de-o şchioapă pe acoperişul turnului. Ba mai mult decât atât, tinerii nu s-au oprit la pereţi. Au scris şi pe uşa de lemn care duce spre acoperişul turnului, sau chiar pe creneluri.

image



Vor să-i sperie cu camera de filmat


Conducerea Curţii Domneşti a încercat în nenumărate rânduri să rezolve problema inscripţilor dar, de fiecare dată după ce le şterg, apar altele noi. „Am prins şi câţiva în fapt, dar de cele mai multe ori, fiind grupuri mari de vizitatori, nu putem să îi prindem. E o situaţie complicată şi ne e frică acum de noua modă, cea cu graffiti, pentru că ar putea veni să coloreze zidurile Curţii Domneşti care abia va fi ieşită din restaurare. Din octombrie vom instala un sistem de supraveghere cu camere video şi sperăm să preîntâmpinăm astfel de neplăceri“, a declarat directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească, Ovidiu Cârstina.

image



El mai spune că mesajele de dragoste de pe turnul vechi de sute de ani îşi au locul în altă parte decât pe pereţii unui monument istoric de o aşa mare însemnătate. „Adolescenţii ar trebui să ştie că sentimentul trebuie să fie în sufletul lor, nu să fie scris pe pereţi“, spune mâhnit Cârstina.

Pereţii turnului sunt plini la fiecare etaj. Pe lângă semnături şi declaraţii, există şi anunţuri, cele mai multe fiind de natură sexuală. Ghidul nostru de astăzi în turn, arheologul şef de secţie Petru Diaconescu, ne-a indicat cele mai mari mâzgălituri de pe turnul Chindiei. „Ady + Andreea – Love“ datează, după cum au scris chiar autorii, de luna aceasta, din 9 septembrie.

image



Unii râd, alţii plâng

Grupurile de vizitatori rămân şocate la vederea pereţilor plini cu scrieri neconvenţionale. „Nu pot să cred ce pot oamenii să scrie. Nu au minte nici de doi bani. Ar trebui bătuţi pentru asemenea acte de vandalism“, spune supărat Robert Purcaru, un tânăr de 29 de ani venit din Ploieşti să viziteze Curtea Domnească.

image



Pe mulţi însă îi amuză mesajele. „Am citit şi am râs cu lacrimi. Era un nene, Nelu scria că îl cheamă, care se oferea bărbaţilor. Avea scrise două numere de telefon, iar primul era tăiat cu o linie. Cred că şi l-a schimbat şi a venit apoi să completeze anunţulcu noul număr“, spune râzând Viorel Popa, un târgoviştean de 43 de ani venit astăzi cu familia la turn.

image
Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite