Cercetaşii învaţă să clădească o lume mai bună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
No title
No title

La Centrul Local „Naparis”, copiii învaţă să fie creativi şi să vadă bunătate în jur. Aceştia fac drumeţii la munte, explorări şi participă la competiţii organizate la nivel naţional, anul trecut reuşind chiar să câştige „Trofeul celor şase căi”.

Cercetăşăria te învaţă să faci numai lucruri bune, să fii responsabil şi să vezi bunătate în jurul tău. Asta cunosc prea bine copiii care sunt înscrişi la Centrul Local “Naparis” Pucioasa, cercetaşii judeţului, care au promis că vor face tot posibilul să contribuie la o lume mai bună pentru noi toţi. “Copiii se obligă să respecte legea cercetaşului, care înseamnă tot ceea ce este de bun simţ. Toate activităţile care se desfăşoară înseamnă educaţie non-formală şi învăţarea copiilor cu metoda jocului. Totul se face cu simbolistică şi cu joc”, mărturiseşte Ileana Bocanciu, unul dintre coordonatorii Centrului Local “Naparis”.

Aceştia fac drumeţii la munte, explorări, dar şi activităţi de antrenare a minţii şi de mărire a gradului de responsabilitate faţă de tot ce îi înconjoară. Anul trecut, una dintre patrulele centrului a câştigat “Trofeul celor şase căi”, organizat la nivel naţional. În acest an, cercetaşii dâmboviţeni speră să se claseze din nou pe un loc fruntaş. Vor avea parte de multe provocări, printre ele regăsindu-se exerciţiile de dicţie, realizarea unui dans sincron pe trei melodii despre prietenie, da şi realizarea unei hărţi 3D a României, folosind ceea ce au la îndemână, plastilină, pânză, creioane, alimente şi altele.

Centrul are mai multe patrule

“Asta este calea minţii, copiii învaţă să fie creativi. La realizarea hărţii, cercetaşii trebuie să puncteze şi centrele locale pe care le cunosc, dar şi locurile unde au fost în campuri naţionale”, spune aceasta. Anual, se organizează o întâlnire a cercetaşilor din ţară, la care participă şi cercetaşi de peste hotare, peste 1000 de copii în total. În judeţ Dâmboviţa sunt peste 100 de cercetaşi.

“Naparis” a luat fiinţă în urmă cu doi ani, la iniţiativa învăţătoarei Cătălina Posta, şi desfăşoară atât activităţi teoretice, cât şi practice. Există mai multe unităţi ale centrului, amplasate în diverse locaţii ale judeţului, acestea fiind formate din mai multe patrule. Se lucrează pe mai multe grupe constituite din “lupişori” - elevi ai şcolii primare care poartă eşarfe galbene, “temerari” – elevi ai şcolii gimnaziale, cu eşarfe verzi, şi “exploratori” – liceeni, care poartă eşarfe albastre. Aceştia sunt conduşi de lideri, care au peste 18 ani.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite