Târgovişte: Centrul Vechi, gata abia la primăvară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Centrul Vechi, gata abia la primăvară
Târgovişte: Centrul Vechi, gata abia la primăvară

Lucrările trebuiau să se încheie la 8 septembrie, însă, la cererea autorităţilor, asfaltul prevăzut iniţial în proiect a fost înlocuit cu granit şi andezit, ceea ce a dus la o amânare a termenului final.

Centrul Vechi va arăta ca acum 100 de ani abia din primăvara anului viitor. Amânarea este cauzată de primarul Gabriel Boriga, care a ales, în unele locuri, granitul sau andezitul în locul asfaltului, modificare care trebuia acceptată de principalul finanţator al proiectului de reabilitare a Centrului Vechi, Uniunea Europeană.

„Am pus granit şi andezit, materiale care rezistă şi 100 de ani, materiale care pot reda frumuseţea de altădată a Târgoviştei. Am aşteptat trei luni de zile pentru ca Uniunea Europeană să adopte schimbarea de selecţii. Am decis să prelungim această lucrare pentru a ieşi ceva de calitate“, explică Gabriel Boriga. „Cel mai probabil la sfârşitul lunii noiembrie se vor finaliza mare parte din lucrări. Mai rămâne doar strada Poet Grigore Alexandrescu, cu două tronsoane, care vor fi finalizate cel mai probabil la începutul anului viitor“, a adăugat Boriga.

Pietonii şi vânzătorii sunt nemulţumiţi


Deşi înfăţişarea centrului vechi se va schimba radical odată cu finalizarea lucrărilor, o parte dintre târgoviştenii cu care am stat de vorbă sunt nemulţumiţi că trebuie să ocolească zona în care se efectuează lucrările. „Ca să ajungem acasă am fost nevoiţi să o luăm pe această stradă, (n.red - strada Poet Grigore Alexandrescu) dar ne-am murdărit din cap până în picioare de noroi. Arată bine în rest. Aşteptăm să termine şi aici la noi“, ne-au spus câţiva elevi de clasa a XI-a. 

„Vânzările ne-au scăzut semnificativ de când au fost demarate lucrările pe această stradă. Lumea preferă să ocolească decât să o ia prin noroi şi prin gropi. Cea mai mare pierdere pentru noi este că nu mai circulă maşinile pe aici. Şoferii opreau înainte să se ducă la serviciu şi cumpărau covrigi de la noi. Tot răul spre bine până la urmă. Suferim acum, dar vom avea beneficii mai târziu“, spune patronul unei covrigării de pe strada Poet Grigore Alexandrescu.

80% din proprietari vor să refacă faţadele clădirilor

În zona Centrului Vechi, faţadele clădirilor au fost refăcute în mare parte, păstrând arhitectura de odinioară. Acestea sunt protejate prin lege după ce au intrat în categoria monumentelor istorice. Proprietarii sunt cei care au suportat preţul reabilitării faţadelor.

Pentru ca aceştia să fie motivaţi să se apuce de treabă, autorităţile locale au luat măsuri pentru a-i scuti pe aceştia de partea birocratică a lucrării. Casele din zona centrului istoric sunt construite în urmă cu 80 - 100 de ani, iar unele sunt chiar mai vechi de un secol.

Cât costă lucrările:

Întregul proiect de reabilitare a Centrului Vechi se ridică la peste opt milioane de euro. Cea mai mare contribuţie la această sumă o are Uniunea Europeană, cu 60%, urmată de Consiliul Local, cu 30%, iar restul banilor, de la Consiliul Judeţean.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite