Târgovişte: Copiii săraci sunt îngrijiţi la Centrul “Dănuţ”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Familiile sărace îşi pot lăsa copiii în grija educatorilor la Centrul de Zi “Dănuţ”. Acesta funcţionează, în prezent, la capacitate maximă. Peste 30 de copii sunt îngrijiţi gratis pe timpul zilei. 

Două surori din Târgovişte au înfiinţat un centru pentru copiii cu posibilităţi reduse şi au pus casa lor la dispoziţia acestora. Astfel, 35 de copii defavorizaţi primesc zilnic îngrijire şi educaţie la Centrul de Zi “Dănuţ”.

Aceştia provin din familii sărace, cu mulţi copii sau din familii monoparentale. Aici, un asistent social şi un educator-învăţător se ocupă de îngrijirea micuţilor pe timpul zilei şi îi pregătesc pentru sistemul de învăţământ şcolar şi preşcolar. Seara, copiii se întorc în familiile lor. Toate serviciile sunt gratuite.

“Noi nu ne substituim niciunei forme de învăţământ. Dimpotrivă, se urmăreşte eliminarea abandonului şcolar”, a declarat Cornelia Milea, preşedintele Asociaţiei Române pentru Educaţie şi Dezvoltare (ARED) Târgovişte.

Copiii au vârste cuprinse între 3 şi 11 ani. La centru sunt hrăniţi, sunt ajutaţi să-şi facă lecţiile, se joacă şi participă la întâlniri cu copiii din şcoli şi grădiniţe.

“Copiii vin din familii sărace, fără un venit stabil, din familii cu mai mulţi copii sau din familii monoparentale. Multe dintre familii au de la 3-4 copii în sus”, a precizat Cornelia Milea.

Aceştia pot veni chiar şi pe timpul vacanţelor şcolare, pentru că centrul nu este închis niciodată. 

Direcţia de Asistenţă Socială decide beneficiarii

Cazurile care ajung aici sunt selectate de Direcţia de Asistenţă Socială din subordinea Primăriei Târgovişte. De altfel, direcţia plăteşte şi personalul care se ocupă de copii, dar şi hrana pentru aceştia.

Centrul a apărut în urmă cu 8 ani, la iniţiativa ARED, în casa pusă la dispoziţie de fondatorii asociaţiei.

De-a lungul timpului, asociaţia a avut programe similare la Doiceşti, Caragiale, Şotânga, Pucioasa – Glodeni Vale.

În toate aceste locaţii s-a lucrat cu grupe de 25-30 de copii cărora li se aduceau rechizite, hrană sau îmbrăcăminte. Aceştia erau primiţi la grădiniţele şi şcolile din localităţile de domiciliu, unde erau îngrijiţi de personalul angajat acolo.

Asistenţa s-a extins şi la părinţi

Atenţia asociaţiei se îndreaptă şi spre familiile copiilor. Au loc întâlniri cu pediatri sau psihologi, sunt informaţi mai ales asupra problemelor de sănătate şi igienă familială. În plus, mamele sunt antrenate în activităţi de autogospodărire şi îngrijire a spaţiului în care locuiesc.

Vrea să deschidă un after school

Asociaţia Română pentru Educaţie şi Dezvoltare Târgovişte vrea să-şi extindă  activităţile din această toamnă prin înfiinţarea unui sistem after school pentru toate categoriile de copii.

“Nu avem decât 15 locuri. Copiii vor primi o masă asigurată de o firmă de catering, o învăţătoare îi va ajuta la lecţii, vor participa la derularea de activităţi distractive”, a  adăugat Cornelia Milea. Părinţii vor trebui să plătească însă masa pentru copii şi celelalte  utilităţi.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite