„Ceauşescu ştia să petreacă pe muzica populară”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stelian Apostol, cel care îi cânta la aocrdeon fostului dictator, ori de câte ori venea în Dâmboviţa, spune că îi plăcea foarte mult piesa „Radu Mami”Acesta mai povesteşte că înainte de fiecare reprezentaţie, era controlat până şi la negreala din unghii ca nu cumva să îi transmită vreo boală celui care a fost liderul României.

Nicolae Ceauşescu era un petrecăreţ dar nu dansa niciodată fără soţia sa, Elena Ceauşescu. Aşa este caracterizat fostul dictator, de către Stelian Apostol, maestru în ale acordeonului. De câte ori venea în judeţul Dâmboviţa, Stelian Apostol era nelipsit de la petrecerile organizate în cinstea lui Ceauşescu. Cel mai mult îi plăcea la vănătoare de porci mistreţi, iepuri sau căprioare în pădurea de la Bolovani. „A venit de foarte multe ori la vânătoare la Bolovani, dar nu a rămas de fiecare dată la masă. El seara, anunţa că vrea să meargă la vânătoare iar noaptea târziu, cei de la Comitetul de Cultură mă trezeau şi îmi spuneau: „vedeţi că la ora 5 dimineaţa mergem la Bolovani că vine Ceauşescu!”. Mă chemau pe mine şi pe alţi câţiva artişti, printre care Constanţa Ionescu Câmpeanu sau Aurica Popa. Eram puţini la număr cei care eram chemaţi la el. Dacă venea la vânătoare fără Elena, nu ieşea la dans. Dacă venea cu ea se distra, era vioi.

Îi plăceau muzica populară, romanţele şi tango-ul

Artiştii care îl distrau pe dictator erau aleşi dintre cei mai buni. De multe roi se întâmpla ca Ceauşescu să le atragă atenţia că au greşit un vers. „Era un foarte bun cunoscător al muzicii populare Ceauşescu. Cei mai în vârstă îşi aduc aminte mai tot timpul că îl găseam la romanţe, tangouri, populară. El venea la cantina partidului. Ne punea de fiecare dată să cântăm „Radu Mami”, şi culmea era că ştia foarte bine versurile la toate melodiile. Trebuia să ştim foarte bine şi noi că de multe ori ne corecta şi ne atrăgea atenţia”, spune maestrul. 

„Când venea Ceaşescu era recepeţie de gradul zero”

La vremea respectivă, foarte multe firme din Europa şi Asia venea pentru a încheia contracte cu firmele din Târgovişte, cum ar fi Oţel Inox. Cu această ocazie se organizau recepţii la care, de multe ori era prezent şi liderul României. Ca să ajungi să îţi demonstrezi abilităţile în faţa lui Ceauşescu trebuia să treci printr-un filtru de control foarte sever. „Atunci când venea Ceaşescu era recepeţie de gradul zero, că erau şi astea pe grade. Erau controale foarte severe, mă controlua peste tot, vai de mine. Îmi băgau vată în nas, prin urechi, în gât, mă verificau la măsele, îmi verificau degetele de la mâini şi de la piciaore să nu am negreală. Ce chin era până ajungeai să-i cânţi. Cred că te verificau aşa la sânge ca să nu transmiţi vreun mmicrob, nu am idee. Nu am stat niciodată de vorbă cu el, dar îi plăcea de mine cum cânt că mereu stătea la distanţă de doar câţiva metri de mine.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite