Câţi dintre voi mai ţin minte care este semnificaţia zilei de 23 august?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi se împlinesc 66 de ani de la actul istoric de la 23 august 1944. Regele Mihai anunţa în acea zi ieşirea din războiul alături de Germania nazistă şi alăturarea ţării noastre la Coaliţia Naţiunilor Unite. O răsturnare de situaţie care a influenţat istoria României.

Timp de 40 de ani, până la căderea regimului comunist, 23 august a fost ziua naţională a României.

Romania a acceptat armistiţiul oferit de Uniunea Sovietică, Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii. Din acel moment a încetat lupta. La putere era înscăunat un nou guvern, format de noua coaliţie, Blocul Naţional Democratic, din care făceau parte atât ţărăniştii, liberalii, social democraţii, cît şi comuniştii.

Din nefericire, lucrurile nu au stat tocmai aşa. România a intrat în sfera de influenţă a URSS şi au urmat peste 40 de ani de comunism.

Dincolo de implicaţiile politice ale evenimentelor de la 23 august, armata română a jucat un rol determinant, spun unii istorici, în desfăşurarea celui de-al doilea război mondial.

După război, 23 august a devenit ziua naţională a României fiind sărbătorită cu fast, în fiecare an, de regimul comunist.

Paradele militare erau nelipsite, la fel pionierii, muncitorii, tonele de flori, micii şi berea la iarbă verde.

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite