Cărţi de la bulgari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
No title
No title

Vecinii de la sud de Dunăre le-au făcut cadou târgoviştenilor aproape 200 de cărţi. Reprezentanţi ai Ambasadei Bulgariei la Bucureşti şi ai bibliotecii din oraşele bulgăreşti Ruse şi Târgovishte s-au aflat ieri la Biblioteca Judeţeană „Ion Heliade Rădulescu”

Bulgarii au oferit târgoviştenilor aproape 200 de cărţi din diverse domenii, pe care le-au adus miercuri la Biblioteca Judeţeană “Ion Heliade Rădulescu”. Cadoul a fost dat cu ocazia încheierii unui parteneriat între biblioteca din Târgovişte şi cele din oraşele bulgăreşti Ruse şi Târgovishte. „Aceste cărţi vor fi de folos atât pentru comunitatea bulgară din Târgovişte, cât şi pentru toţi cei pe care îi interesează cultura şi limba bulgară. Vor fi şi cursuri în limba bulgară pentru târgovişteni, care se vor ţine prin intermediul interenetului. Am pus la treabă diplomaţia şi tehnologia în folosul ştiinţei şi culturii”, spune Iavor Stoyanov, secretar II al Ambasadei Bulgariei la Bucureşti.
Reprezentanţii târgovişteni şi cei bulgari, cu care exista deja o relaţie de prietenie, vor pune bazele unor acţiuni comune, care să întărească legătura dintre fosta cetate de scaun şi oraşele de la sud de Dunăre. „Noi sunt deschişi atât parteneriatelor cu comunitatea şi instituţiile publice şi private din judeţ, cât şi cu alte biblioteci din ţară şi din străinătate. Au răspuns apelului nostru bibliotecile din Ruse şi Târgovishte din Bulgaria. Colegii bulgari au participat la o acţiune comună ce doreşte să pună în evidenţă moştenirea culturală a Balcanilor”, mărturiseşte Carmen Vădan, directorul Bibliotecii Judeţene „Ion Heliade Rădulescu”.

Tinerii bulgari din Târgovişte vor învăţa limba lor de origine

În Târgovişte, minoritatea bulgară este numeroasă. Astfel, reprezentanţii bulgari s-au gândit să pună la dispoziţia tinerilor, în special, discuri cu lecţii în limba bulgară. „Este un proiect prin care colegii bugari îi vor învăţa pe tinerii din comunitatea bulgară să scrie şi să citească în limba bulgară”, adaugă aceasta.
Vecinii de la sud de Dunăre au avut ocazia să vadă stadiul în care se află programul Biblionet în judeţ, care sunt problemele cu care s-au confruntat bibliotecarii dâmboviţeni şi care sunnt oportunităţile care le oferă acest program. „Bulgarii sunt vecinii noştri şi trebuie să avem o legătură bună cu ei, o relaţie de prietenie apropiată. O comunicare bună între români şi bulgari, nu poate fi decât un lucru bun. Plus că, din câte ştiu, Târgovişte şi Târgovishte sunt oraşe înfrăţite”, spune Andrei Ştefănescu, un târgoviştean de 34 de ani.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite