Caragiale a fost bătut cu ouă şi zarzavaturi vechi la Târgovişte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marele dramaturg român a fost scăpat cu mare greutate din mâinile opozanţilor politici de fiul scriitorului Ioan Alexandru Brătescu-Voineşti. Pe vremuri, nu puteai ajunge în Târgovişte fără să faci o incursiune prin fermecătorul centru, care aducea cu unele străzi din celebrul Paris. Doar o părticică a scăpat de lama buldozerelor comuniste.

Sunt destui cei care pot încă să ne povestească cu nostalgie despre renumitele patiserii care duseseră faima oraşului în toată ţara, despre cinematografele „Popular” şi „Victoria”, despre grădinile de vară... Când vremea era prielnică, tinerii ieşeau la promenadă, pornind de pe strada Ion Heliade Rădulescu până spre Piaţa Mitropoliei. Aveau ocazia să se oprească, pentru a se răcori, la mesele scoase în stradă în faţa berăriei lui Filip Tomescu.

"O scrisoare pierdută”, inspirată de poveştile galante ale Târgoviştei

Acum mai bine de o sută de ani, dramaturgul Ion Luca Caragiale a tras o spaimă de zile mari în centrul Târgoviştei. În toamna anului 1908, Caragiale venise împreună cu Tache Ionescu în campanie electorală pentru Partidul Democrat Conservator. Era şi el înscris în această formaţiune şi candida în Colegiul I Târgovişte. „Adunarea electorală s-a ţinut în grădina comerciantului Iorgu Lăzărescu – situată în zona actualei Aule a Universităţii Valahia. Totul a decurs bine până când au apărut adversarii politici ai lui Caragiale, care au aruncat spre el cu ouă clocite, zarzavaturi vechi şi cioburi de sticlă”, ne povesteşte George Coandă, doctor în ştiinţe.

image

Văzându-se împresurat de opozanţi, politicianul Caragiale reuşeşte să trimită un bileţel scriitorului Ioan Alexandru Brătescu-Voineşti, care se afla acasă, la Târgovişte. „Acesta îşi trimite fiul la grădina de vară a lui Iorgu Lăzărescu şi îl scoate cu mare dificultate pe Caragiale din acel tumult electoral şi îl duce la locuinţa Brătescu-Voineşti, actualul Muzeu al Scriitorilor Dâmboviţeni”, completează dr. George Coandă.

După un an, din nou alegeri! Ion Luca Caragiale revine la Târgovişte. De data aceasta, ocoleşte grădina lui Lăzărescu din centrul oraşului, de teamă să nu mai fie întâmpinat cu ouă şi zarzavaturi vechi. Întâlnirea electorală s-a ţinut la Vila Mierea, din Pădurea Priseaca. Pentru ca scriitorul să uite ce a păţit la Târgovişte, a fost „îndulcit” cu un spectacol popular, susţinut de ţăranii de pe Valea Dâmboviţei, cu care s-a prins în horă în poieniţa din faţa casei.

Ne dezvăluie dr. George Coandă că renumita piesă de teatru „O scrisoare pierdută” şi-ar fi avut sursa de inspiraţie într-o „poveste galantă a prefectului C.D. Costovici, al judeţului Dâmboviţa, cu soţia lui Ioviţă din Târgovişte, născută Seceleanu”.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe targoviste@adevarul.ro!

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite