Căpriţa şi Cerbone, mascotele Direcţiei Sanitar-Veterinare Dâmboviţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De un an de zile, două căprioare sunt îngrijite, tratate şi iubite de personalul Direcţiei Sanitar-Veterinare Dâmboviţa. Angajaţii ne-au spus că, în clipele lor de răgaz, vin să mângâie căprioarele, vorbesc cu ele şi le hrănesc. Este o delectare şi parcă stresul dispare ca prin minune în preajma Căpriţei şi a lui Cerbone. Nimeni nu se încumetă să se apropie prea mult de femelă. Cerbone este gelos şi sare imediat la bă

Medicii veterinari din Dâmboviţa au la sediul Direcţiei şi... mascote. Pe Căpriţa şi Cerbone. Două căprioare găsite anul trecut, cu grave probleme de sănătate, într-o pădure de pe teritoriul comunei Nucet. Cele două animale sunt crescute în condiţii de grădină zoologică, într-un spaţiu special amenajat de către personalul instituţiei. De hrănire şi îngrijire se ocupă tot veterinarii. Nu li se pare un efort în plus, ci o delectare. Nu trece o zi fără ca cineva din instituţie să nu treacă pe la Căpriţa şi Cerbone. Povestea celor două căprioare, am aflat-o de la dr. Sandu Tolea, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare Dâmboviţa. „Le-au găsit acum un an. Erau pui. Păreau abadonate la marginea unei păduri. Cerbone avea piciorul luxat. Cred că dacă le lăsau acolo mureau de foame. Fiind medici veterinari, ni s-a părut normal să avem grijă de ele, să le creştem. S-au făcut foarte frumoase acum. Ne-am ataşat cu toţii de ele. O să ne vină foarte greu când ne vom despărţi, fiindcă va veni vremea să le dăm drumul în pădure. Am vorbit deja la Silvic”, a declarat dr. Tolea.

Căprioarele sunt sub tratament

În momentul de faţă, cele două căprioare sunt sub tratament. „Deocamdată, le-am deparazitat, le-am făcut unele tratamente. Am recoltat şi sânge de la ele pentru probe în laborator, să vedem cum reacţionează la anumite boli”, spune Sandu Tolea. Această specie este sensibilă la hipodermoză, o boală care se manifestă prin apariţia unor infecţii cu viermi la nivelul pielii. Ţinând cont că animalele au răspuns foarte bine la tratamentul administrat, doctorul Sandu Tolea se gândeşte să iniţieze un proiect de lege prin care să fie vaccinate toate căprioarele din pădurile României. Speră să primească girul factorilor de răspundere în domeniu.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite