Cantina săracilor, mai „bogată” cu 140 de oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numărul celor care au nevoie de serviciile sociale a crescut cu 60 % faţă de anul trecut. Angajaţii pregătesc zilnic mâncare pentru 480 de persoane, care beneficiază de o masă caldă la prânz şi seara. Săptămânal, aceştia pregătesc alte 110 pachete pentru nevoiaşii care gătesc acasă.

Cantina de Ajutor Social, din cadrul Direcţiei de Asistenţă Socială, a fost luată cu asalt, în acest an de criză, de oameni care nu au posibilităţi să îşi procure hrana de zi cu zi şi apelează la serviciile sociale gratuite. „Comparativ cu anul 2008, numărul persoanelor care au nevoie de ajutorul nostru a crescut cu 60%. Această creştere este cauzată de faptul că oamenii au rămas fără venituri. La noi vin oameni de toate vârstele: copii, adulţi, vârstnici, în general oameni cu probleme, de cele mai multe ori de sănătate”, spune Elena Simion, şef Serviciu Cantina de Ajutor Social.

Cei 340 de clienţi ai cantinei  primesc mâncare caldă de două ori pe zi - la prânz şi la cină. 110 nevoiaşi primesc săptămânal pachete cu alimente necesare pentru gătit.

Vine la cantină de 17 ani

Printre cei care au nevoie de o farfurie cu ciorbă şi, eventual, de felul al doilea, se numără Alexandrina Mizu, o târgovişteancă de 61 de ani, pensionată pe caz de boală. Aceasta beneficiază de serviciul social de 17 ani, fiind una dintre primele persoane care au călcat pragul cantinei, încă de la deschiderea ei, în 1992.

„Angajatele cantinei sunt pentru mine ca o familie. Le cunosc de foarte mulţi ani, m-au sprijinit în cele mai grele momente, aşa cum mă ajută şi astăzi. Am opt copii, dar întotdeauna am fost săraci. Fără această cantină nu aş avea cum să trăiesc, pentru că am o pensie amărâtă de 300 de lei, din care trebuie să îmi cumpăr şi medicamente şi să îmi plătesc facturile”, povesteşte bătrânica.

140 de pachete pentru alte patru centre

Pe lângă mâncarea gătită pentru persoanele care aparţin de Cantina de Ajutor Social, angajaţii de aici mai gătesc pentru două centre de zi, unde trimit 100 de pachete. De aceleaşi sevicii beneficiază Centrul Integrat Sfânta Maria şi Centrul Social Sfânta Elena, unde se trimit alte 40 de pachete. „La centrele unde sunt copii, meniul este bine ales, mâncarea este diferită de cea de la cantină. Lor nu le dăm varză sau fasole, ci mai mult preparate din carne de pui, şniţel sau friptură, cu piure sau cartofi prăjiţi şi salată”, a spus Elena Simion, şef Serviciu Cantina de Ajutor Social.

„Astăzi am înregistrat încă 12 persoane care vor beneficia de ajutor”, a declarat Elena Simion, şef Serviciu Cantina de Ajutor Social.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite